Lelépő
Image default

Biztonságossá teszik a világ egyik legszebb magashegyi útját

Biztonságossá teszik a nyár folyamán a Transzfogarasi utat – közölte kedden a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) Brassó területi igazgatósága.
 
Az Erdélyt Románia déli részével összekötő, a Fogarasi-havasokon áthaladó mintegy százötven kilométeres magashegyi úton az elmúlt években gyakori volt a kőomlás, ezért biztonsági hálóval vonják be a hegyoldalakat, lejtőket – jelentette közösségi oldalán a vállalat.
 
 
Mint írták, a beavatkozás a hegyvidéki út legmagasabb részén, a kétezer méternél magasabban fekvő Balea-tó környékén zajlik három veszélyes szakaszon, ahol az elmúlt években állandó volt az omlásveszély. „Reméljük, hogy ezáltal kellemesebbé tesszük az utazását azoknak, akik a jövőben meglátogatják a Transzfogarasi utat” – fogalmazott a bejegyzésben az állami vállalat.
 
A látványos természeti környezete miatt közkedvelt Transzfogarasi út a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze az erdélyi Szeben és a dél-romániai Arges megyét.
 
Legmagasabb pontja 2042 méteren van, télen lavinaveszély miatt le van zárva a gépkocsiforgalom előtt.
 
Az 1970-es években építtette az egykori kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu katonai szállítási útvonalnak, attól tartva, hogy az 1968-as prágai tavasz után a Szovjetunió Romániát is megszállja.
 
A mintegy százötven kilométeres úton
 
több mint nyolcszáz híd, huszonnyolc viadukt és több alagút van, a leghosszabb, nyolcszáznyolcvannégy méter. 
A közelmúltban több fejlesztést is bejelentettek. Ebben a cikkünkben arról írunk, hogy hamarosan kerékpárutakkal kötik össze az Erdélyi-szigethegység legszebb látványosságait, itt pedig arról számolunk be, hogy zseniális kerékpárút halad majd keresztül Erdély legszebb vidékén. Ezt a varázslatos erdélyi települést pedig a világ egyik legszebb falvának választották.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó