Lelépő
Image default

Egy hetes tátrai barangolásra hív az idén százötven éves magyar turista egyesület

A Magyarországi Kárpát Egyesület idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, ami egyben a magyar turistaság százötven éves ünnepe is. Az alapítás helyszínén, a Magas-Tátrában, Ótátrafüreden 2023. augusztus 8-13. között ünnepségsorozatot tartanak. Minden nap többféle túrát szerveznek.

Az alapítás napján, 10-én emlékülést rendeznek Ótátrafüreden, Poprádon az MKE által épített Kárpát Múzeumban kiállítást nyitnak meg, emellett pedig megkoszorúzzák Tarajkán a Szilágyi-emlék újraformázott domborművét.

A túrákat a hagyományos, Zakopane – Ótátrafüred útvonalú Magas-tátrai átkelés rendezésével zárják.

Jubileumi hét a Magas-Tátrában

Az első magyar turistaegyesület a Magas-Tátrában alakult meg, a magyar túrázás bölcsője a Tátra. Az egyesület fő tevékenysége sokáig a Tátrához kötődött, a történelem szomorú viharai az egyesület működését is és a Tátrához kapcsolódását is meg-megszakították. Mára az egyesület Kárpát-medencei működésének ismét egyik legfontosabb eleme a tátrai jelenlét. Ezért az egyesületi alapítás százötven éves évfordulóját is elsősorban itt a Magas-Tátrában ünneplik meg.

A százötven évvel ezelőtti alakulási helyszínre csoportosították az ünnepi hét programját.

Az ünnepi héten kétféleképpen lehet részt venni. Közös szervezett programra lehet jelentkezni, ami augusztus 8. délutáni utazással indul és augusztus 13. esti érkezéssel ér véget. Másrészt ugyanazon túranapokra Magas-Tátra kupát hirdetnek, ami

kötetlen teljesítménytúrák sorozatával lesz jelen az ünneplésben.

A közös programban résztvevők is jogosultak a Magas-Tátra kupára, ha legalább négy napon bármelyik túrát megteszik, közte a Rovátka-hágóval, a Vörös-torony-hágóval, a Nagy-Morgás-hágóval, a Magas-tátrai átkeléssel, a Menguszfalvi-völggyel és a Nagyszalóki-csúcscsal. További részletekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Mint ismert, a Nanga Parbatot meghódító nagyváradi magyar hegymászó, Varga Csaba is MKE alapításának százötvenedik évfordulójára emlékezett meg csúcsmászásával, sikerét pedig két, az idei évben eltűnt magyar hegymászónak, Győrffy Ákosnak és Suhajda Szilárdnak ajánlotta.

Lelépő, fotók: Unslpash

Kapcsolódó