Lelépő
Image default

Több mint egy éve elnémult a 220 éves harang, borászok fogtak össze érte

2023 január 6-án Vízkereszt ünnepén megváltozott a tarcali református templomban a harangszó. Hamis hangok hagyták el az addig tisztán szóló harangot, ezután pedig végleg elhallgatott.

Az élőket hívja, a halottakat kíséri

Kétszázötven évvel ezelőtt szentelték fel a tarcali református templomot, melynek harangját kétszázhúsz évvel ezelőtt öntötték. Az ötszáz kilogrammos, kilencvennégy centiméteres harangot Lebrecht Krisztián öntötte 1804-ben Kassán.

Fotó: Berencsi Photo

A harangon ez a felirat látható:

„Az élőket hívom az Isten házába, a halottakat kísérem gyászhanggal sírjába. Isten dicsőségére öntette a tartzali ns. sz. ecclesia” (…)

Viharos évszázadokat élt túl, azonban tavaly, pontosan vízkereszt napján a harang megrepedt és azóta nem szól.

Egy éve nem szól a tarcali templom harangja

Fotó: Berencsi Photo

Kétszáz évig hívta rendületlenül misére, keresztelőre és temetésre a híveket, jelezte a veszélyt, így az ott élők mindennapjának szerves részévé vált. A harangöntő azonban felállította a diagnózist: javíthatatlan, új harang kell.

A harangszó, ami generációk életének egyik sarokköveként szolgált egy időre megszűnt.

Az egyházközség az új harang költségeit önerőből nem tudja finanszírozni, ezért a térség borászai a kezükbe vették az ügyet. A Tarcal Bor és Kultúra Egyesület egy jótékonysági bált és borárverést szervez, melynek teljes bevételét a harang cseréjére ajánlják fel.

Példás összefogás a harangszóért

Február 3-án első alkalommal rendezik meg a Jótékonysági borárverést és farsangi bált a Andrássy Kúria és Spaban. Az árverési tételek között olyan bortörténeti ritkaságok is helyet kaptak, mint például egy 1975-ös tokaji hatputtonyos aszú.

„A megnyugtató, kétszáz éve minden eseményről hírt adó harang öblös hangját már több mint egy éve kell nélkülöznünk” – mondta el a jótékonysági esemény szevezője, Keresztesné Pataky Orsolya. Hangsúlyozta: úgy gondolják,

a harangszó éppúgy hozzátartozik településükhöz, mint az itt termő szőlő és bor, az ódon kőépületek és pincék, vagy az itt élő emberek.

„Ezek mindegyikéért készek vagyunk egyesületen belül összefogva erőfeszítéseket tenni, hogy Tarcal régi fényét megőrizzük, élő és élhető településsé tegyük” – hangsúlyozta.

Michelin-ajánlott menüt fogyaszthatnak a bálozók

A bál témája a 19. század, így, bár nem kötelező, de lehet 19. századi jelmezben érkezni az eseményre. A legötletesebb jelmez díjazásban részesül majd. A finom falatokat a 2023-ban Michelin-ajánlott Bobajka biztosítja. A menüsoron olyan hívogató ételek is találhatóak, mint például a préselt malacfül kimchivel. Természetesen a vegetáriánusokra, illetve az ételintoleranciával élőkre is gondolnak.

A vacsorát élőzene teszi majd különlegessé. A Budapest Bárból is ismert Ökrös Károly, illetve ifj. Kállai Kiss Ernő, nívódíjas prímás előadását élvezhetik a jelen lévők. Berényi-Jerebák Ancsi és Berecz Ági tarcali cukrászok közös munkájának gyümölcse,

a helyi alapanyagokból komponált Tarcal tortája is ezen az estén debütál.

Az est fénypontját a borárverés jelenti, ahol kalapács alá kerülnek a helyi borászok tételei, köztük számos, a piacon már régóta nem kapható különlegességgel. A teljesség igénye nélkül a tarcali bor-, aszú- illetve pezsgő válogatás mellett lehet majd licitálni 1999-es aszúeszenciára is.

Árverésre bocsájtanak 1972-es vagy 1975-ös aszú borokat is, de egyéb, a helyi borászok nevével elmaradhatatlanul összefonódó borcsomagok is gazdára találnak majd.

Lelépő, fotók: Berencsi Photo Facebook oldala

Kapcsolódó