Lelépő
Image default

VR-élmények és igazi harci döntések várnak „Az ország emlékhelyének” választott várban

Megújult a szigetvári Zrínyi-vár, amelyen több mint kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt három évben.

A vár Zrínyi Miklós és mártírtársai 1566-os, törökök elleni hősi helytállásáról vált ismertté. Most az – országosan tizennyolc kastély és tizenkét vár fejlesztésével járó – Nemzeti kastély- és várprogram részeként újult meg. A beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forinttal támogatta.

A Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb műemléke a Zrínyi vár. 2016 óta Nemzeti emlékhelynek számít, , idén pedig az Év emlékhelye díjat is elnyerte. A fejlesztések részeként új – egész évben látogatható – attrakciókkal bővült a létesítmény,

megújult a Zrínyi-vár kertje, a várfalsétány, különleges, interaktív kiállítás létesült.

A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek.

Az új, izgalmasan kialakított terekben bárki átélheti a szigetvári ostrom eseményeit Zrínyivel és katonáival VR szemüvegen keresztül, de egy speciális szavazómodullal felszerelkezde a legnagyobb hadvezérek helyett hozhatnak döntéseket is.

Emellett pedig egy digitális kút segítségével mindent meg lehet tudni Zrínyi Miklósról és I. Szulejmánról is.

Nem a Zrínyi-vár az egyetlen, amely az elmúlt időszakban látványos megújuláson ment keresztül. Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a Nemzeti kastély- és várprogram részeként újjászületett a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, az egri vár és a sümegi vár is.

Lelépő.hu, Fotók: NÖF

Kapcsolódó