Lelépő
Image default

Erzsébet: A magyar szent, akiről a világ túlsó felén sem feledkeznek el

Árpád-házi Szent Erzsébet személye és életpéldája több, mint nyolcszáz éve csodálattal tölti el a keresztényeket. 1231-ben ezen a napon hunyt el. Emléke, legendája és életének üzenete azonban ma is él.

Ma a közbeszéd jellemzően olyan embereket állít példaképként elénk, akik nem érdemeik által tettek szert hírnévre vagy gazdagodtak meg. Szent Erzsébet személyében azonba egy olyan emberre emlékezünk, aki számára a földi jólét és a hírnév születésétől fogva adott volt.

Mégsem félt lemondani róluk, hogy az igazi javakban, Isten előtt gazdagodhasson.

Szent Erzsébet a tettei által beszél

Magától Szent Erzsébettől nem maradtak ránk írásos emlékek, naplók vagy levelet. Amit tudunk róla, azt legendákból és életrajzokból ismerjük, amelyek a szentté avatására készülve vagy az azt követő időkben íródtak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint azonban ez azonban mégsem jelent hiányt, sőt. Ma, amikor szinte minden témában bárkinek joga van ahhoz, hogy megszólaljon és véleményt nyilvánítson.

Szent Erzsébet hallgatása különösen is beszédes, mert ő a tettei által beszél.

Főrangú kortársai, sőt még családtagjai is sokszor meg-nem-értéssel vagy megvetéssel fordultak felé. Számukra érthetetlen és méltatlan, mi több, egyenesen botrányos volt, hogy egy királylány, az uralkodócsalád egyik tagja saját kezűleg ápoljon betegeket és gondoskodjon szegényekről, tudatosan hagyja el miattuk a palotát és főúri családját. A világ és az ember felé fordult,

de nem azért, hogy feltárja a sebeket, hanem hogy gyógyítsa és befedje őket.

Emlékezete Magyarországon és a világban – A hét legkiemelkedőbb alkotás

1. Az egyik legismertebb, az ő tiszteletére szentelt székesegyház a kassai Szent Erzsébet-dóm.

2. A bogotai székesegyház az ő tiszteletére van szentelve.

3. Párizsban a Paroisse Elisabeth-templom viseli a nevét[6

4. 1932-ben róla nevezték el Pestszenterzsébetet, a mai Budapest XX. kerületét

5. Budapesten a VII. kerületben 1931-ben Szent Erzsébet halálának 700. évfordulóján a Szegényház teret, amelyen egy, a tiszteletére emelt templom áll, a szent legendája nyomán átnevezték Rózsák terére.

Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplom Budapest, Rózsák tere 8, 1074 2023.01.30. Fotó:Hirado.hu Horváth Péter Gyula

6. Rómában 2000-ben aranyérmes lett Márk Gergely rózsanemesítő Árpád-házi Szent Erzsébet emléke nevű park-, illetve futórózsája.

7. 2021-ben Zsuffa Tünde író és Szikora Róbert zeneszerző a szent életéről szóló musicalt jelentettek be „Az Ég tartja a Földet – Erzsébet a szerelem szentje” címmel.

Lelépő, fotók: hirado.hu, archív

Kapcsolódó