Lelépő
Image default

Ide menj a hétvégén, ha rózsákban és levendulákban gyönyörködnél

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat a hétvégén a levendula-és rózsanapokon Szegeden az egyetemi füvészkertben.

A rózsakertet az arborétum központi helyén 1951-ben hozták létre, de tavaly szükségessé vált az elöregedett gyűjtemény felfrissítése. Átalakították az ágyásokat, új fajtákkal és számos látványelemmel gazdagodott. A középpontjában álló Rózsakunyhó is új tetőt kapott.

A gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója.

Két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették.

Jelenleg a Rózskertben és a történelmi rózsák gyűjteményében együtt több mint háromszáz faj, fajta rózsa, csaknem háromezer tő látható. A Márk Gergely által nemesített, úgynevezett

Márk rózsák több mint negyven fajtája látható a gyűjteményben.

A száz éve született szakember munkásságát szombat délután előadáson mutatják be. A világ nagy nemesítői közül Meiland, Kordes, Tantau, David Austin, Poulsen, Lammerts és mások rózsafajtái is díszítik a kertet.

A füvészkert gyógynövény- és fűszerkertjében csaknem egy tucatnyi fajta levendulát is megcsodálhatnak a látogatók

a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig.

Szombat és vasárnap délelőtt a gyógynövénykertben tartott előadásokon ismerhetik meg az érdeklődők, milyen növényeket termesztettek a középkori kolostorokban, és mire használták azokat. A hétvége ismeretterjesztő programjain szó esik az egészségmegőrzés természetes lehetőségeiről: gyógynövényes gyógyhatású teákról, illatozó természetes alapanyagú szappanokról, illóolajokról, szörpökről.

A szervezők kulturális programokkal és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készülnek, sőt a meseösvényen elinduló családokat kalandok, próbatételek is várják. Koncertet ad a tradicionális dél-európai és balkáni zenét játszó Smyrna zenekar, a dallamos dzsessz-számokkal érkező Jazzarosa és a Beatles-feldolgozásokat előadó Belmondo.

Tavasz óta sorra bontják szirmaikat a szebbnél szebb virágaink, látványukkal pedig nem lehet betelni. Érdemes felkeresni az ország legszebb mákvirág mezejét, de erősen ajánlott ellátogatni hazánk legpazarabb rózsakertjébe is. A Hortobágyon pedig járjunk nyitott szemmel, hiszen az erdélyi útifű mellett koreai loncban és mocsári békaliliomban is gyönyörködhetünk.

Lelépő, fotók: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Kapcsolódó