Lelépő
Image default

Visszakaphatja méltó fényét ez a csodálatos budapesti szecessziós palota

A Paulinyi & Partners Zrt. tervei alapján születik újjá a Lipótváros szívében álló, több mint egy évszázados szecessziós irodaház. Ezt jelentette be az építésziroda. Az egykori Fabank irodaházának műemléki restaurálásán kívül, a belsőépítészeti megújítás során 21. századi munkakörnyezetet alakítanak ki.

Az egykori Fabank irodaház impozáns épülete 1912 táján készült el, Révész Sándor és Kollár József tervei alapján. A szecessziós műemlék irodaházban jelenleg az OTP Bank Nyrt. székháza működik.

Az újlipótvárosi műemlék épület az UNESCO világörökség védőövezetén belül fekszik.

A szecessziós palota a főváros egyik legszebb kapujával is büszkélkedhet

Az OTP belvárosi székháza eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb faipari vállalata, a Fabank számára épült. A szecessziós épületen látható Budapest egyik legszebb kapuja. Az irodaház külső megjelenését csak a belső terek szárnyalják túl. A lenyűgöző anyaghasználattal megvalósított, tekintélyt parancsoló helyiségek a munkálatok után, ismét régi fényükben tündökölhetnek.

A szecessziós elemek megőrzése és a modernitás ötvözése a feladat

A tervezés során a Paulinyi & Partners Építésziroda elsődleges szempontnak tartotta a szecessziós stílusú homlokzati és belső díszítőelemek megőrzését. A professzionális építészcsapat 2022 februárjában kezdte el a tervezési munkálatokat, amelyre a műemlékekre vonatkozó szabályozás mellett,

az épület történelmi múltjának megóvása is hatott.

Az épület belsőépítészeti megújítása során arra törekednek, hogy egy agilis, fiatalos, kötetlen munkakörnyezetet hozzanak létre az épület adottságainak és karakteres műemléki elemeinek megtartása mellett.

Tágas, fényes, modern tér

A tervezés során három különálló súlyponti területet határoztak meg, ügyelve arra, hogy ezek egymással összhangban legyenek. A belső udvar tágas, természetes fényben úszó, központi rendezvények megtartására is alkalmas, modern térré alakul át. A munkálatok során elbontják a függőfolyosókat és a földszinti toldalékrészeket.

Nagyméretű üvegdobozokat helyeznek a belső homlokzatra, valamint az udvart üvegtetővel fedik le.

A központi udvarhoz a földszint átalakítása során közösségi teret, bankfiók várót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsolnak. Az udvar és az utóbbi helyiségek külön-külön is használhatóak, de rendezvények alkalmával egybe nyithatóak lesznek.

21. századi munkaterületek jönnek létre

Az épület általános szintjeinek, irodatereinek funkcionális megújítása során nagyobb légterű, átjárható, a humán interakciót lehetővé tevő tereket alakítanak ki.

Az utcafrontra a műemléki értékek megtartása mellett nagyrészt üvegfalakkal rendelkező cellás irodák, míg a belső udvar felőli oldalra tárgyalók és pihenő terek kerülnek.

Több helyen az épület múltja és értékei előtt tisztelegve fa geometria alapelemeket terveztek kortárs eszközökkel.

A műemlék irodaház átalakítása során kiemelt figyelmet fordítanak az üzemeltetés költséghatékonnyá tételére is. „Az épület műszakilag is megújul, fenntartható, energiatakarékos gépészettel és a mai kor szerinti elektromos rendszerekkel látjuk el az irodaházat. A ház közlekedési rendszerét is fejlesztettük, ezzel biztosíthatjuk a teljeskörű, akadálymentes elérést” – tette hozzá Márton Eszter, a Paulinyi & Partners projektvezető építésze

Lelépő, Archív fotó: Fortepan / Zofia Rydet

Kapcsolódó