Lelépő
Image default

Elképesztő videón annak a serpának az egyik korábbi mentése, aki tegnap Suhajda Szilárdért indult

Egy ország szurkolt azért, hogy a Suhajda Szilárdért indult három fős serpa csapat sikerrel járjon.

Frissítés:

Frissítés:

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – tájékoztatta a közvéleményt a magyar hegymászó háttércsapata Suhajda Szilárd Facebook oldalán.

Rossz hír érkezett: Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték

Korábban írtuk:

18 órája némák a telefonok: Semmit nem tudni a Suhajda Szilárdért indult mentésről

Korábban írtuk:

Éjszaka adott ki egy rövid tájékoztatást az Everesten lévő Suhajda Szilárd magyarországi háttér csapata a sportoló közösségi oldalán, amelyben rámutattak arra, hogy nem szeretnének minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. Annyit azonban elárultak, hogy

a serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

Suhajda Szilárd barátja, egyben a háttércsapat tagja, Pintér László a Hóhatár Facebook oldalon további információkat is megosztott. Eszerint május 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük

a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa,

hogy elérjék Suhajda Szilárdot. Simone More helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában.

Elárulta azt is, hogy a 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény.

Gelje Sherpa legutóbb a napokban mentett le egy bajbajutott hegymászót az Everestről, erről pedig két videót is megosztott az Instagram oldalán. Az elsőn az látható, ahogyan a mászót bordozható hordágyra erősítik.

A második felvételen jól látható, ahogy a hihetetlen magasságból a hordozható hordágyra erősített mászót a serpa a hátára veszi és nagy tempóban elindul vele a négyes tábor irányába.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette

ÉLETJELEKET MUTATOTT, DE FAGYÁSI SÉRÜLÉSEK NYOMAI ÉS A MAGASHEGYI AGYÖDÉMA JELEI LÁTSZOTTAK RAJTA.

Amikor egy arra mozgó csapat megtalálta, sajnos nem volt olyan állapotban, hogy lesegítsék a hegyről. Ezt az információt nagyon későn tudtuk meg, amikor ezek a serpák leértek a hegyről.

HOGY MILYEN ESÉLYE VAN A TÚLÉLÉSRE? A MAGASHEGYI REALITÁSOKAT ISMERVE NAGYON-NAGYON, DE NAGYON CSEKÉLY. DE MÉG BÍZUNK

– mondta Pintér László.

Az előzményekről itt lehet olvasni.

Hírzárlat van Suhajda Szilárdról, ma már nem fogunk megtudni semmit a mentőakcióról

Lelépő.hu

Kapcsolódó