Lelépő
Image default

Csak huszan vehetnek részt ezen az egyedükálló bunkertúrán a Strázsa-hegyen

A felhagyott szovjet katonai lőtéren szervez könnyű sétát a Duna-Ipoly Nemzeti park. Az esemény azért is különleges, mert a helyszín fokozottan védett terület, ezért önállóan nem, csak vezetővel látogatható.

Az út a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyába vezet, melyet cirill betűs graffitik díszítenek. Innen a résztvevők a VII. számú hadifogoly temetőhöz mennek, majd

egy földalatti betonbunkerbe is leereszkednek.

A túra során nem csak a katonai múltat idézik fel, de a kirándulók megismertetik a természeti értékeket is. Láthatnak májusban talajlakó orchideákat, nagy ezerjófüvet, a homoki szetyepprétekre és nyílt homoki gyepekre jellemző növényfajokat és a hozzájuk kötődő rovarvilágot is. A ritka pannon tölgyesek élővilágába is kapnak egy röpke bepillantást: az út virágos réteken vezet, kisebb erdőfoltokkal tarkítva.

A katonai objektumok, így a Strázsa-hegyben található víztározó, a kilátó torony és a bunker befogadóképessége a túrán maximum húsz fő vehet részt.

A program részleteiről itt lehet olvasni

Eljött a hosszú kirándulások ideje is. A Bakony legszebb vidékére és a Börzsönybe is szerveznek kihívásokkal tarkított kirándulásokat. Ebben a cikkünkben pedig további tippeket gyűjtöttünk össze, melyik teljesítménytúrára érdemes benevezni.

Lelépő.hu, Fotó: Turbucz Károly és Sandor Adasz Photography

Kapcsolódó