Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések. Ezekkel vár a SopronFest.
Május 11. és 17. között Sopron tizenkét étteremében és vendéglátóhelyén huszonhét gourmet program várja a vendégeket. Többek között a városba látogat és ide teszi át a konyháját Gianni, Bíró Lajos, Mautner Zsófia, Szabi a pék és Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök séfje. A helyi gasztro színtérből pedig Harrer-Abosi Beatrix és Erhardt Zoltán is izgalmas menüvel készül. A fesztivál területén pedig miközben a Halott Pénz, Azahriah, vagy éppen Majka koncertjére várunk, az ország legjobb Food Truck konyháinál falatozhatunk.
Izgalmas programok vár a SopronFest
Május 11-én Járai Márk és barátai egy zenés élményfőzésre érkeznek a Deák Étterembe a SopronGourmet keretén belül.
Az Opusz Terem nemcsak a térség, hanem az egész ország egyik meghatározó gasztronómiai helyszíne. Ugyanezen a napon Thür Ádám, a debreceni IKON étterem séfje, és Molnár Attila, az Opusz Terem és az ország egyik legismertebb baristája arra vállalkozott, hogy a tradicionális magyar alapanyagokra és italokra építve, fiatalos lendülettel, merész módon prezentáljanak egy menüsort, amit
csak és kizárólag a SopronFest vendégei kóstolhatnak meg.
Dalnoki Bence – a 2023-as Bocuse d’Or-bronzérmese, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje rendhagyó workshop eseményen mesél majd munkájáról az érdeklődőknek.
Giannival és Mautner Zsófival is találkozhatunk
Május 12-én Gianni Annoni varázsol olasz aperitivót a Fórum Pizzériába, finom falatkákkal és ízletes italokkal. Másnap Mautner Zsófia a Bojtorina Vegán Kitchen vendégeként ízletes vegán ételsort készít.
Május 16-án két legendás étterem találkozik: a Kistücsök séfje, Jahni László és Erhardt Zoltán séfek négykezes vacsorával készülnek, ahol 6 fogás és az azokat kísérő borok Balaton és Sopron fúzióját mutatják be. 17-én Bíró Lajos séf és étteremtulajdonos érkezik majd a Tercia Hubertus étterembe.
Szintén ezen a napon Szabi, a pék a Harrer Cukrászda teraszán süti majd a legjobb kovászos tésztájú pizzákat. A város legendás cukrászdája és csokoládéműhelye egész héten kiemelt helyszíne a fesztiválnak, Harrer-Abosi Beatrix ízletes kávéval, és finom süteményekkel vár minden látogatót.
Május 18-án Csomós András a Hotel Sopron executív séfje és Gyüjtő Ádám a kétszeres zöld Michelin csillagos Graefl Major séfje invitál mindenkit egy sikkes, ám mégis fenntartható brunch-ra a ZAKAnT étterembe.
A SopronFestről nem hiányozhatnak a kiváló helyi borok sem
A legendás soproni borvidék a SopronFest programjainak is meghatározó eleme. Idén a Vinodomban az esemény borát is megválaszthatják a látogatók. A hét során ezen a helyszínen Rókusfalvy Pál helyi borászokkal beszélget majd, valamint innen a pincetúra és traktoros dűlőjárás is innen indul majd. A Soproni borvidék pincéi egész héten várják a látogatókat a Nyitott pincék program keretében, míg a pünkösdi hétvégén a Rejpál-házban a SopBorFestet rendezik meg.
A SopronFest fő helyszínén, a Lővér kempingben a legkiválóbb soproni borászatok a
Poncichter Borfaluban várják a fesztiválozókat, akik a Street Kitchen meghívására az ország legjobb Food Truckjainak kínálatát is megkóstolhatják. A Balatoni Kör ajánlásával a Lővérekbe érkezik még a keszthelyi Creative Kitchen by John’s Pub és a Mérce Szigliget.
Középpontban a helyi gasztronómiai kultúra és a nemzetközi ízek
Igazi gasztro kavalkádnak ígérkezik tehát az idei SopronFest. A minőségi kínálatot Csapody Bence gasztronómiai-turisztikai tanácsadó, a Kistücsök FOOD & ROOM szállodavezetője állította össze.
„Az egyik legfőbb szempont egy változatos programkínálat összeállítása volt. Ebben helyet kap a helyi gasztronómiai kultúra és a nemzetközi konyhák bemutatása is. Ezért is szervezünk beszélgetést a helyi alapanyagok és helyi borok szerepéről a soproni vendéglátásban, de emellett megismerkedhetnek a látogatók például az olasz aperitivo “intézményével” is. Fontos volt továbbá, hogy olyan színes programkínálattal rendelkezzenek a gasztronómiai fesztiválok, amelyek minden korosztályt meg tudnak szólítani valamilyen módon. Ehhez eszköz lehet az, hogy zenészek főznek, vagy éppen az is, hogy nemzetközi sikereket elért szakemberek tartanak workshopot az egyetemen” – fogalmaz Bence.
A Sopron Gourmet számos eseménye ingyenesen is látogatható, de a férőhelyek korlátozott száma miatt mindenképpen érdemes időben regisztrálni.
Lelépő