Lelépő
Image default

Elképesztő összegből menekülhetnek meg a pusztulástól a világörökségnek számító középkori várunk falai

Európai uniós forrásokból erősítik meg a világörökség részét képező segesvári vár omladozó falának több szakaszát. A munkálatok hétfőn kezdődnek az erdélyi városban – adta hírül a Székelyhon erdélyi magyar hírportál.

Az UNESCO világörökség listáján szereplő helyszín helyreállítására első alkalommal nyert uniós támogatást a Maros megyei város önkormányzata. Korábban saját forrásokból és hitelekből igyekeztek megerősíteni, javítani a több helyen is omladozó középkori vár falait.

Úgy tudni, most 2,1 millió euróból gazdálkodhatnak.

A segesvári történelmi múzeum elkészítette a középkori vár teljes falának restaurálását célzó projektet, mely szerint a hiányzó falrészeket régi fotók alapján rekonstruálják. A mostani munkálatok során is

újraépítenek egy huszonnégy méter hosszú falrészt, két falszakaszt pedig megerősítenek.

A segesvári vár falának legkorábbi részei a 14. századból valók. Több szakaszban épült védelmi céllal, öt bástyája és tizennégy tornya volt, utóbbiakból kilenc jelenleg is áll.

Az elmúlt időszakban több jóhírről is beszámoltunk az erdélyi örökségünkkel kapcsolatban. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy megmenekül a pusztulástól az egyik legszebb romvárunk is az Europa Nostra-díjas erdélyi település mellett. Itt pedig arról lehet olvasni, hogy a világemlékezet részévé vált a legféltettebben őrzött erdélyi kincsünk, amit a románok államosítottak.

Lelépő.hu, fotók: Térj haza, vándor és Drone Air

Kapcsolódó