Lelépő
Image default

Több mint 71 ezer daru van jelenleg a Hortobágyon

A Magyarországon átvonuló darvak kilencvenöt százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. Szinkronszámlálással állapították meg, hogy jelenleg több mint hetvenegyezren vannak, a számuk pedig várhatóan a héten tovább fog nőni.

Csodálatos látvány a darvak behúzása

Elképesztő látványosság idén is a darubehúzás, ami a Hortobágyról különösen jól látható. Nem is csoda, hiszen a Hortobágyi Nemzeti Park adatai szerint jelenleg több mint hetvenegyezer daru tartózkodik a térségben. A hihetetlen számot heti szinkronszámlálásuk során állapították meg.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Természetvédelmi Őrszolgálat szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják.

A különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

Fantasztikus számokat hoz a szinkronszámlálás

A szinkronszámlálást szeptember elején kezdték meg. Az adatok szerint szeptember 8-án 4955, szeptember 15-én pedig 6901 daru tartózkodott a nemzeti park területén. Ezt követően dinamikusan növekedni kezdett a behúzásra érkező madarak száma, szeptember 22-én már 46.680 , szeptember 29-én pedig 71.560 madarat számoltak.

„A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, és az újabb lehűlések egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba” – mondja a nemzeti park, hozzátéve,

nem is igazán a hideg, hanem a táplálékbázis beszűkülése lehet a végső kiváltó ok.

A vonulási útvonalak kialakulását sok tényező befolyásolhatja. Az idősebb madaraktól való szociális tanulás, illetve a potenciális vonulási útvonal pihenőhelyein rendelkezésre álló táplálék és sekélyvizes élőhely mennyisége döntő.

Ezt olvastad már?

A több tízezer madár naponta ismétlő, alkonyathoz kötődő mozgalmát, az időszak legvonzóbb természeti eseményét, a daruhúzást bárki élőben is figyelemmel kísérheti. Összegyűjtöttük a legjobb helyeket a Hortobágyon.

TOP 4 hely, ahonnan gyönyörködhetünk a most kezdődő daruhúzásban a Hortobágyon

Lelépő, fotók: Hortobágyi Nemzeti Park, Címlapfotó: Szilágyi Attila

Kapcsolódó