Lelépő
Image default

Idén is indul zarándokvonat II. Rákóczi Ferenc szülőházához

348. évvel ezelőtt született II. Rákóczi Ferenc. A hagyományoknak megfelelően idén is indul zarándokvonat a fejedelem szülőházához, Borsiba.

Több helyszínen lehet majd felszállni a zarándokvonatra

2024. március 24-én lesz II. Rákóczi Ferenc születésének 348. évfordulója, melyről a zarándokok a fejedelem szülőházában, a felújított borsi kastélyban idén is megemlékeznek.

Az ünnepre II. Rákóczi Ferenc arcképével és jelmondatával díszített különvonat indul.

A tájékoztatás szerint a vonaton zenészek kuruc dalokkal és népzenével szórakoztatják majd az utasokat. A zarándokvonat március 24-én, 6:45-kor indul a budapesti Keleti Pályaudvarról. A tavalyi évhez hasonlóan további felszállási lehetőségek Hatvanban, Vámosgyörkön, Füzesabonyban, Miskolcon, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen lesznek.

A különvonat várhatóan 11:30-kor érkezik majd meg Borsi vasútállomásra.

Élénken él Rákóczi emlékezete

Úgy tudni, a megemlékezést középpontjában a Rákóczi emlékezet áll majd. Azaz az, miként vált legendává az első magyar szabadsághős, hogyan jelenik meg az emléke a költészetben, az irodalomban és a zenében. A műsorban elhangoznak a legszebb „Rákóczi” költemények Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Arany János versei, a Rákóczi dallamok és kuruc nóták közismert zenekari feldolgozásai.

A programot ismét a Rákóczi induló a fúvószenekari változata zárja, amely után az ünnepségen közreműködő gyermek néptáncosok a kezükben lévő zászlókkal, szalagokkal beborítják az emléktáblát és környékét.

A koszorúzást követően a zarándokok megtekintik a borsi kastélyban található kiállítást, meghallgathatják a zenekari koncerteket a Kastélyudvarban, majd 17 órakor indulnak vissza Budapest felé.

További információk itt.

Ezt olvastad már?

Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csiksomlyói pünkösdi búcsúba. A zarándokvonat május 17-én indul és pünkösdhétfőn érkezik vissza.

Minden eddiginél különlegesebb lesz a csíksomlyói búcsúba tartó zarándokvonatok útja

Lelépő

Kapcsolódó