Lelépő
Image default

Most mindent megtudhatsz az ikonikus Postapalota múltjáról

Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig címmel új időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban, amely a Budai Postapalotát, annak száz éves múltját és rekonstrukcióját mutatja be. A kiállítás célja, hogy az ingatlan történetén túl közelebbről is megismertesse az érdeklődőkkel az épület tervezőjét, Sándy Gyula építészmérnököt.

Az épület területén, a mai Széll Kálmán téren és környékén a múlt század elején egy téglaégető, illetve egy bányató állt, mely korcsolyázásra és egyéb sportok űzésére adott lehetőséget. Az idillikus környezetet az első világháború rajzolta át. A világháború lezárását követően az ország újraindítása érdekében biztosítani kellett az emberek közti gördülékeny kommunikációt.

A Magyar Királyi Posta- és Távírda a Széll Kálmán téren lévő telket vásárolta meg, hogy felépítse rajta új postaszékházát.

A száz évvel ezelőtt kiírt pályázatot Sándy Gyula építészmérnök nyerte, aki a két világháború közötti első nagyszabású állami beruházás eredményeként megépítette az ország első modern irodaházát. Az épület Postapalotaként vonult be a köztudatba, a műemlékvédelmi rekonstrukciót követően

ma a Magyar Nemzeti Bank tulajdona, és a jegybank által életre hívott Pénzmúzeum helyszíne.

A tárlat kedd kivételével a hét bármely napján ingyenesen látogatható a Pénzmúzeumban szeptember 30-ig.

Lelépő.hu, fotók: Pénzmúzeum

Kapcsolódó