Lelépő
Image default

Árvíz miatt nem látogatható az ország egyik legnépszerűbb barlangja

Az elmúlt napokban esett bőséges csapadék miatt árvíz alakult ki az Abaligeti-barlangban, ezért a barlang nem látogatható – tájékoztatott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Az újranyitás az árvíz levonulását követően lesz lehetséges, melyről a nemzeti park a weboldalán illetve a közösségi oldalán ad majd tájékoztatást.

Nem ez az első alkalom, hogy az Abaligeti-barlang lezárásra kerül az árvíz miatt, ami nem természeti katasztrófa, csupán egy teljesen kézenfekvő jelenség, aminek az oka az, hogy a barlang szinte teljes hosszában patak csörgedezik. A barlang kialakulása főként ennek köszönhető:

a patak vize és a benne szállított hordalék az évezredek alatt formálta ki a járatrendszert; ezen folyamat napjainkban is tart.

Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék alkalmával, továbbá hóolvadáskor viszonylag rövid idő leforgása alatt hatalmas mennyiségű víz jut be a repedéseken és a víznyelőkön keresztül a barlangba. A patak vízhozama megsokszorozódik. A növekvő vízmennyiség következtében – a folyók áradásához hasonlóan – megemelkedik a patak vízszintje. Ilyenkor rendszerint víz alá kerülnek a kiépített járdák és lépcsők, sőt, alkalmanként a korlátok is, a víz energiája sokszorosára nő, így a látogatás nem lehetséges, a barlangi túrák elmaradnak.

A vízutánpótlás megszűnésével az összegyűlt víztömeg kijut a szabadba, a patak eléri a normál vízszintet. Az áradás levonulását követően a nemzeti park munkatársai megkezdik a lerakódott hordalék, sár, kavicsok eltakarítását, hogy aztán a barlang ismét fogadhassa a látogatókat.

Januárban az Aggteleki-karszton hullott extrém mennyiségű csapadék, akkor az ország legszebb barlangjait öntötte el az árvíz és a túrák is egy ideig szüneteltek.

Lelépő.hu

Kapcsolódó