Lelépő
Image default

Szenzáció! Egy évszázad után ismét költ ez a csodálatos madárfaj a Hanságon

„100 év után újra költ daru a Hanságban” – jelentette be közösségi oldalán az örömhírt a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoportja.

A beszámoló szerint a múlt hétvégén két önkéntesüknek, Csopják Tamásnak és Kis Mártonnak hatalmas szerencsében volt része a Dél-Hanságban. Egy, már nagyméretű fiókát vezető darupárt figyeltek meg.

„Ezzel beigazolódott a gyanú, hogy több mint 100 év után újra költ ez a nemes madár térségünkben” – hangsúlyozzák. Felhívják a figyelmet arra, hogy az utolsó írásos emlékek alapján elmondható, hogy az I. világháború előtti években költhetett utoljára a Fertő és a Hanság vidékén daru. Hozzáteszi, pontos évszám és helyszín azonban nem ismert, mivel az nem került feljegyzésre.

A kép csak illusztráció

A madártani szakértők szerint az elmúlt 10-15 évben megszaporodtak a nyári, fészkelési időszakban a darumegfigyelések. Eddig csupán sejtették, de bizonyítani nem tudták a faj költését. Az MME Kisalföldi Csoportja szerint ez a költés is a faj terjeszkedését bizonyítja. A 2010-es évek közepén először a Marcal-völgyben költöttek újra hazánkban, több mint 100 év után és ebbe a jelenségbe illeszkedik újbóli, hansági megtelepedése is.

A szakértők megjegyzik, hogy a Fertő és a Hanság vidékén több helyen is észleltek gyanúsan viselkedők madarakat, így elképzelhető további darupárok költése is.

Lelépő, a videót az MME Kisalföldi Csoportjának tagja, Bodics Dániel készítette

Kapcsolódó