Lelépő
Image default

Ez a videó visszarepít az időbe, hogy megnézzük, milyen volt a Pilvax 1848. március 15-én

Köztudott, hogy a Pilvax kávéház fontos szerepet töltött be az 1848. március 15-i eseményekben. A márciusi ifjak, Petőfi vezetésével itt gyűltek össze, hogy megfogalmazzák követeléseiket. A 12 pont tehát itt született meg és itt hangzott el először a Nemzeti Dal is, hogy aztán forradalmi hevületben elinduljanak a Nemzeti Múzeum elé. 
 
A Pilvax kávéház egykori tulajdonosáról, Pilvax Károlyról kapta a nevét. Az 1848-as szabadságharc idejében azonban már Fillinger János tulajdonában volt és
a forradalom kirobbanásáig Szabadság Csarnoka néven emlegették Petőfi javaslatára.
A szabadságharc bukása után Café Herrengasseként működött, majd ismét tulajdonosváltás volt és immár Schőja Kávéház néven üzemelt. 
 
 
Amikor Schowanetz Antal kezébe került, az új tulajdonos elhatározta, hogy visszaadja régi hírét a helynek. Kitűzte a 12 pontot, a Nemzeti Dalt, festményt készíttetett Petőfiről és Jókairól, az épületre emléktáblát helyeztetett és ismét Pilvax-nak nevezte kávéházát. 
 
A kávéháznak otthont adó épület azonban az évtizedek folyamán rendkívül leromlott állapotba került, végül 1911-ben lebontották.
 
A Hyper and Hyper azonban készített egy 360  fokos panorámavideót, amiben rekonstruálták, hogyan is nézhetett ki a Pilvax kávéház 1848. március 15-én. A videóra kattintva, a kurzor használatával lehet körbenézni az ikonikus kávéház belső terében. 
 
 
Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján országszerte izgalmas programokkal készülnek. Például látványos huszárbemutatóra kerül sor a Skanzenben, és egy óriási LEGO-kokárda építésében is részt vehetünk Budapesten.
 
lelépő.hu, fotók: Archív, Hyper and Hyper

Kapcsolódó