Lelépő
Image default

A Pick szerint ezért kerül többe a szalámi itthon, mint Németországban

Óriási felháborodást váltott ki a közvéleményben a hír, hogy a Pick szalámit olcsóbban lehet megvásárolni Németországban, mint Magyarországon. Tavaly októberében például egy németországi boltban a Pick szalámi kilós ára 6800 forintra jött ki, itthon 9700 forint volt. Pedig a terméket Magyarországon gyártják.
 
A Pénzcentrum megkeresésére a Pick Szeged Zrt. az árkülönbséggel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően.
 
 
Hozzáfűzték azt is, hogy az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.
 
Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, nálunk 27%.
 
Emellett az árkülönbséget az egyes kereskedők eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg
 
ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.
 
A vállalat emlékeztetett arra: „az elmúlt év során a termék-előállítási és logisztikai költségek drasztikus emelkedésével nézett szembe. Az élősertés ára egy év alatt közel 80 százalékkal emelkedett, ami természetesen megjelent a gyártás során felhasznált húsok árában.  Az energiahordozók ára megtöbbszöröződött, a csomagolóanyag és gépalkatrész költségek is drasztikusan emelkedtek. Egyúttal növekedtek a bérköltségek is.”
 
lelépő.hu, fotók: Unsplash, illusztrációk

Kapcsolódó