Lelépő
Image default

Egy napra feltárulnak Pécs rejtett udvarainak kincsei!

Három új, tematikus sétát hirdet a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az Idegenvezetők Világnapjára. Ezeken Pécs rejtett udvarainak kincseit és a török kori Pécset ismerhetik meg a résztvevők, míg a Zsolnay Negyed farsangi tárlatvezetésén álarcot is készíthetnek.

Török kori séta az Idegenvezetők Világnapján

Időpont: 2023.02.25. 11:00

Indulás: Középkori Egyetem

A Székesegyház mögött található Magyarország első egyetemének épületegyüttese. Innen indul a séta, amely során az idegenvezetők bemutatják a Középkori Egyetem történetét, az Aranyos Mária-kápolnát, illetve a város egykori török hódoltság alatti életét.

A séta résztvevői felelevenítik az egykori Szulejmán dzsámit, megismerkednek a belső várral, meglátogatják Memi pasa fürdőjének romjait, majd a Jakováli Hasszán pasa dzsámija felé veszik az irányt. Közben kirajzolódik az egykori hódolt Pécs képe, a várfalak, régi források nyomai, és a bátrabbak azt is kipróbálhatják, milyen is lehetett egy müezzin munkája. A túra végén nem maradhat el a frissítő sörbet fogyasztása sem.

Részvétel: ingyenes, de regisztrációhoz kötött: info@pecsorokseg.hu

Pécs rejtett udvarainak kincsei az Idegenvezetők Világnapján

Időpont: 2023.02.26. 11:00

Indulás: Ókeresztény Mauzóleum

A vezetett séta a Szent István téren található Ókeresztény Mauzóleumtól indul, itt a látogatók megtekinthetik a föld feletti és föld alatti római kori világot is. Ezt követően olyan belső zárt udvarokba mehetnek be, ahol a sétáló nem is gondolná, hogy világörökségi helyszínekre bukkanhat. A rendhagyó sétán a nagyközönségtől jelenleg elzárt kiállítóterekbe invitálják az érdeklődőket.

Farsangi álarcok és Zsolnay történetek – tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

Időpont: 2023.02.25. 14:30

Indulás: Zsolnay Negyed, a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény

Egy rendhagyó, tematikus időutazásra invitálják az érdeklődőket, ahol megismerhetik a Zsolnay család és a gyár legérdekesebb történeteit, valamint a korabeli farsangi szokásokról, babonákról, gasztronómiai sajátosságokról is hallhatnak a korhű jelmezekbe öltözött idegenvezetőktől. A sétát farsangi álarc készítő kézműves foglalkozás zárja.

lelépő.hu, fotók: Zsolnay Negyed

Kapcsolódó