Lelépő
Image default

Felújították Magyarország harmadik legrégibb orgonáját – hamarosan hallhatjuk is

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította meg a Pannonhalmi Főapátság. A több mint 300 éves, Martin Zorkovsky-orgonát a főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet.

A pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg. A különleges darabok szakmai feltárása és kutatása 2018-ban kezdődött. Ennek az értékmentő munkának köszönhetően 2022-ben mutatták be – szintén a könyvtárban – a felújított és rekonstruált, 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgonát. 2023-ban pedig a Boldogasszony-kápolna 1820-30 között készült orgonája is megújult – mondta el Dejcsics Konrád atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója.

Dejcsics Konrád atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója – fotó: Pannonhalmi Főapátság

A Martin Zorkovsky-orgonát Kiss Zsolt a 800 éves pannonhalmi bazilika karnagya mutatta be. Mint mondta, Homolya Dávid orgonaszakértő szeme már az első feltáráskor megakadt a hangszeren. A kutatómunka eredményeként sikerült megállapítani a hangszer építőjének kilétét. Kiderült, hogy az orgona a 17-18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky munkája. Ahogy azt is sikerült megállapítani, hogy a hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebbje.

Kiss Zsolt, a pannonhalmi bazilika karnagya – fotó: Pannonhalmi Főapátság

Az orgona azonban nem csak több mint 300 éves kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 Hz-re hangolt. A hangszert Bors László orgonaépítő mester

a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani.

Igaz akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza.

Hortobágyi T. Cirill főapát – fotó: Pannonhalmi Főapátság

A hangszert Hortobágyi T. Cirill főapát áldotta meg. „Istenünk te arra hívtál meg bennünket, hogy a szív örömében szolgáljunk Neked. Ezért a zenében hangszereink is a Te dicsőségedre szólalnak meg. (…) Ebben az ünnepi órában arra kérünk, áldd meg ezt az orgonát, hogy dicsőségedre szólaljon meg, és szívünket Hozzád emelje” – mondta Cirill atya. Majd hozzátette:

„Ahogy a sok síp hangja eggyé válik, úgy forrjunk össze eggyé mi is, egyházad tagjai a kölcsönös szeretetben, a testvéri együttlétben, és így angyalaiddal és szentjeiddel is egy legyünk dicsőséged örök magasztalásában.”

Hangversenysorozaton mutatják be az orgonát

Az ünnepségen Kiss Zsolt orgonaművész bemutatta a barokk hangszer különleges hangzásvilágát is, amelyet hamarosan a nagyközönség is megtapasztalhat. A Főapátsági-orgonahangverseny-sorozat részeként 2024. május 18-án az Orgonák Éjszakáján tartott koncerten szólal meg a hangszer a könyvtárban.

Az alkalom igazi kuriózumnak ígérkezik, hisz a hangversenyen hallható lesz a két éve megújított 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona. Ez utóbbi restaurálásába is belefogott ugyanis a főapátság, és reményeik szerint az 1770-es évekbeli hangszer már bemutatkozhat az Orgonák Éjszakáján.

Lelépő

Kapcsolódó