Lelépő
Image default

Ilyen zseniális program születik, ha egy csapatnyi szülő megunja, hogy helyben nincs egyetlen izgalmas kulturális esemény se a gyerekeknek

Ehhez még csak hasonló sem volt Bükfürdőn! Petőfit, a Duran Duran zenekart és híres balerinákat is „meghívtak” egy egészen rendhagyó vacsorára Halloween-kor.

Ha a kreativitás az igénnyel találkozik, elképesztően jó dolgok születnek

Adott egy csapatnyi szülő, akik megelégelték, hogy a környéken nincs egyetlen izgalmas kulturális esemény se, amelyen a három-kilenc éves gyerekkel együtt jól szórakozhatnak. Így aztán elhatározták, hogy a kezükbe veszik az irányítást.

Bükfürdőn egy vendéglőben szervezik meg azt a figyelemfelhívó akciót, amelynek keretében a gyerekek és a szülők virtuálisan „együtt vacsorázhatnak” néhány világhírű balerinával. Ez azonban még nem minden, az eseményre meghívták Petőfi szellemét is.

Hogy jön össze a balett Petőfivel, a Halloween-nel és a Duran Durannal Bükfürdőn?

Az eseményen olyan művészek alkotásaival találkozhatnak a családok, akik kitartásukkal, kivételes előadói készségükkel jó példával szolgálhatnak a gyerekek számára. Főként azoknak, akik szeretik a komolyabb műfajú zenéket és a táncokat. Az étteremben olyan tányérokból ehetnek a gyerekek, amelyek alján egy QR -kódot találnak. Aki megette a vacsorát, az online megnézheti majd a londoni Rolyal Ballet, vagy a párizsi operaház mesés előadásainak részleteit.

„A cél az, hogy rácáfoljunk arra a sztereotípiára, hogy sok helyen szerveznek Halloween-i eseményeket, de ezek nem igazán megkülönböztethetőek egymástól” – mondta Kiss Péter, a Joskabácsi-Brasserie elnevezésű hely tulajdonosa.

„A darabok érdekessége, hogy minden balett valahogy kapcsolódik a Halloween hangulatához. Megjelennek bennük a félelmetes csontvázak és a szellemek is” – tette hozzá Éskovács Péter, az akció egyik szervezője.

Minden kislány egyszer balerina szeretne lenni, még Halloween napján is

Szinte nincs olyan kislány, aki 3-9 éves korában ne akarna balerina lenni. De miután a legtöbb településen esély sincs arra, hogy a kisgyermekek mélyrehatóbban is megismerkedjenek a tánc örömeivel, viszonylag gyorsan elfelejtik, hogy milyen szép ez a műfaj. A QR-kódok segítségével most ismét szeretnék felébreszteni a gyerekek érdeklődését a tánc iránt.

A 2-4 éves gyerekek szüleikkel együtt belekukkanthatnak egy tíz perces, online, angol nyelvű Hallowen balett-kurzusba. A nagyobbak például megnézhetik a Giselle című előadás egyes részleteit. Ez egy igazi „halloween-i” dráma. Ha éjfélt üt az óra, az erdőt ellepik az esküvőjük előtt elhunyt fiatal lányok szellemei. A céljuk, hogy

halálra táncoltassák azokat, a hűtlen férfiakat, akik ebben az órában a temetőbe merészkednek.

A nagyobbak megtekinthetik az Orpheusz című balett egyes részleteit is, amelyről minden gimnazista tudja, hogy a görög mondák varázshatalmú énekesének feladata, hogy az alvilágból visszahozza szerelmét Eurüdikét.

Petőfi imádna a magyar Operaházba járni

Ha az idén kétszáz éve született Petőfi Sándor ma élne, biztosan szeretné a balettelőadásokat is. Talán a Magyar Állami Operaházban játszott Spartacus lenne a kedvenc darabja, de örülne annak is, hogy a Szegedi Balett jövőre több versét is táncba öntené. Ő erre az október 29-én tartandó halloween partira biztosan elfogadná a meghívást, hiszen gyerekeknek szóló alkotásaiban megjelennek a sárkányok és boszorkányok is.

Ez az oka annak hogy a rendezvényen a QR kódok Petőfi János vitéz című elbeszélőkölteményére is elvezetnek majd, amelynek feldolgozása a Magyar Állami Operaház repertoárjában is szerepel. Sőt, ezen a napon elkészítik a költő egyik kedvenc ételét is, amelyet ha a gyerekek és a szülők elfogyasztanak, akkor a tányér alján megtalálják majd a mesében szereplő gonosz banyához vezető QR-kódot is.

Itt lesz egy ma élő vámpír is

A kultúrára kiéhezett családok nem csak a művészetek iránti éhségüket csillapíthatják ezen a napon, de félelmetesen jó ételeket is fogyaszthatnak majd. A lányok megehetik az „unikornisok kedvencét”, amelyeket ehető csillagokkal díszítenek. A fiúk pedig ördögien finom fekete levest kóstolhatnak meg, amelyet ehető pókókkal is ízesítenek.

Mindeközben a szülők megismerkedhetnek a világ leghíresebb balett táncosának diétájával, akit a szakmában mindenki viccesen vámpírnak tart. Hogy miért? Mert Roberto Bolle negyvennyolc éves kora ellenére szinte alig öregszik, ma is a fiatalokat megszégyenítő energiával rendelkező, teltházas előadásokat tart.

Még a Duran Duran zenekart is meghívták az anyukák kedvéért a Halloween-i vacsorára

Akik ezen a napon balerina ruhában jönnek vacsorázni Bükfürdőbe, vagy félelmetesen jó Halloween jelmezben érkeznek a helyszínre, azok ajándékokat is kapnak. Sőt, akik táncra perdülnek Camille Saint-Saëns Dance Macabre (Haláltánc) című félelmetes művére, amelyet az 1874-ben komponált a szerző, külön jutalomban is részesülnek.

A szervezők gondoltak azokra is, akik könnyedebb vizekre eveznének. Nekik azt javasolják, hogy hallgassanak telefonjukon könnyedebb halloween zenéket. Ilyen például a Duran Duran néhány napja megjelent száma, amely szintén a Dance Macabre címet viseli. De érdemes lehet ráhangolódni az eseményre Fifth Harmony, I’m In Love With a Monster című dalával is, amelyet a Hotel Transilvania című rajzfilmből ismerhetnek a gyerekek és a szülők.

Az idősebbek pedig Michael Jackson Thriller című számára is ünnepelhetnek. Mint ismert: ez a dal vezette a 1982-ben a poplistákat és a zene adta az ötletet az egyik tévétársaságnak is, hogy rémisztően mulatságos animációsfilmet készítsenek Michael Jackson’s Halloween címmel. A 2017-ben debütált alkotásban maga az énekes figurája is megjelenik. A bükfürdői esemény szervezői most azon dolgoznak, hogy ennek az animációsfilmnek a részleteit is elérhetővé tegyék azok számára, akik szeretik a félelmetesen jó táncokat.

Lelépő

Kapcsolódó