Lelépő
Image default

Elképesztő ízbomba lett az idén az ország tortája

Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. A gasztronómiai megmérettetésre olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vártak, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Hungarikumot is tartalmaznia kellett az ország tortája receptjének

Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. Az újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények jelentették a választási lehetőséget.

Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum negyven százalékban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket. Ennek a kitételnek a célja, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.

A kötelező alapanyagkosárból legtöbben a tokaji aszút és a magyar akácmézet választották.

Emellett több versenymunkában megjelent a kalocsai fűszerpaprika, a levendula és a rozmaring is. Érdekesség, hogy az idén népszerű ribizli, mandula, málna és meggy mellett olyan alapanyagokat is használtak a nevezők, mint a kukorica, hajdina, paradicsom, sütőtök, vagy akár a tejbegríz.

Igazi ízbomba lett az ország tortája

A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a SPICCES FÜGE RESPEKTUS ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet. Ennez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett.

A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot. Az ízbombát

az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronázza meg.

A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

Frissítő ízek a cukormentes kategória győztes tortájában

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyen az idei győztes Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor.

A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg,

áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

Lelépő, fotók: Magyar Cukrász Ipartestület

Kapcsolódó