Lelépő
Image default

Meglepő, milyen fogást választottak az ország ételének 2023-ra

A fogásnak kapcsolódnia kellett a kétszáz éve született Petőfi Sándorhoz, sertéshús mellett pedig magyar védjegyes terméket is tartalmaznia kellett.
 
Kihirdették a nyerteseit a Magyarország étele 2023 versenynek. A március 18-i döntő első díját a Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyerte, Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével. A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával. A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.
 
 
Mint ismert, januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a kétszáz éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy
 
az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.
A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.
 
 
A szakácsversenynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.
 
Az eredményhirdetésen Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a cél, hogy hatvan év után szülessenek végre új magyar ételek. Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta: „a szakácstudást haza kell hozni, hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni”.
 
Lelépő, fotók: MTI, Mónus Márton

Kapcsolódó