Lelépő
Image default

Ismét egy tokaji aszú előtt hódol a világ

Idén 21. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awardsot. A versenyen a magyar borok, köztük egy tokaji aszú aratott hatalmas sikert.

Elképesztő mezőnyben arattak hatalmas sikert a magyar borok

A Decanter World Wine Awardsra idén több mint tizennyolcezer tételt neveztek ötvenhét országból. Ezek elbírálására mintegy kétszázötven borszakértő gyűlt össze Londonban. Köztük volt hatvanegy Master of Wine és húsz Master Sommelier – közölte a versenyen két aranyérmet elérő, somlói Kreinbacher Birtok.

A Magyarországról nevezett borok között a zsűri egy Best in Show díjat, négy platinát, tizenhárom aranyat, ötvenhat ezüstöt és hatvanhét bronzérmet osztott ki.

A tokaji borok az élen járnak

Best in Show és platinaérmet Magyarországról csak tokaji borok kaptak.

Két platinaérmet szerzett a Balassa Bor, míg egyet-egyet a Pajzos Tokaj és a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek mezőnyében a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és Szekszárdi borvidékről származó borok szerepeltek.

A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Best in Show kategóriába az ezen a két lépcsőn túljutott tételek közül az az 50 bor kerülhet csak be, melyek kategóriájukban valóban a legkiemelkedőbbek – áll a közleményben.

Családi pincészeten a világ szeme

Ezek közé került be a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

„A Decanter Best in Show díj az eddigi legfontosabb nemzetközi szakmai elismerésünk. Bízunk benne, hogy ez az eredmény is segít figyelmet generálni a tokaji aszúnak, mely egészen biztosan a világ egyik legkomplexebb természetes nemes édes bora” – írja a pincészet közösségi oldalán Szilágyi László. Hozzáteszi, idén már húsz éve, hogy átvették a nagyszülőktől, szülőktől a Gizella Pincét.

Lelépő, fotók: Gizella Pince Tokaj

Kapcsolódó