Lelépő
Image default

Szent Miklós egy kevésbé ismert csodatévő tette ismerhető meg a Nemzeti Múzeumban látható két festmény által

Szent Miklós Müra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, a tengerészek, kereskedők, gyógyszerészek, zálogházak, gyermekek, diákok és a nehéz körülmények között élők védőszentje. December 6-án, Szent Miklós ünnepén rá emlékezünk, aki azóta Mikulás néven is a köztudat részét képezi.

Szent Miklós legendái mindenkit inspirálnak

Kevés olyan szentet tudnánk felsorolni, aki az egész világon ismert és gyerekek, felnőttek körében egyformán népszerű. Szent Miklós biztosan ilyen. Életéről számos történet és legenda él, a legismertebbek talán

a három lány kiházasítása, a három ártatlan halálraítélt, vagy a viharba került matrózok megmentése.

A Magyar Nemzeti Múzeum Schöfft 3 – Egy festőcsalád három generációja című időszaki kiállításán a matrózokkal történt csodatevését ábrázoló képre bukkanhatnak az érdeklődők.

Az önfeláldozás szentje

A történet szerint Szent Miklós jeruzsálemi zarándokútján vihar kerekedett és a mellettük haladó hajónak elszabadult az orrvitorlája. A háromfős legénységből, akik vissza akarták tenni a vitorlát, már kettőt a vihar a vízbe sodort. Látva ezt Miklós kimentette a fuldoklókat, majd az árbóchoz kötötte őket a köpenye övével. Ezt követően pedig helyére tette az orrvitorla árbócrúdját, így a hajó egyenesbe jött.

Miklós imádkozott, majd a tengerbe vetve magát visszatért a hajójára.

Amikor a hajósok a mürai templomban hálát adtak megmenekülésükért, megismerték Miklóst és megköszönték neki a segítséget.

Visszaadták neki a köpenye övét, amit szent ereklyeként hordtak magukkal a megmenekülésük óta.

A Magyar Nemzeti Múzeum tájékoztatása szerint a Schöfft-műhelyből két, a püspököt ábrázoló festményt is ismerhető, mindkettő megtekinthető a kiállításban december 31-ig.

Lelépő, fotók: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook oldala

Kapcsolódó