Lelépő
Image default

Kiderült, kik Magyarországon a nyár legnagyobb nyertesei

A szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján idén főként az 1-2 éjszakás foglalások vezettek. A tavalyi évvel összehasonlítva tizenöt százalékos a visszaesés. Ha az egész nyár nem is, az augusztus viszont kimondottan erős hónap volt, itt 2022-höz képest hét százalékos volt a csökkenés.

A vendégéjszakák tekintetében 2019-hez viszonyítva 6,7 százalék, míg 2022-höz pedig 17,7 százalék az elmaradás. Többnyire az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaár bevétel viszont alig több mint 3,5 százalékkal csökkent 2022-höz képest.

Szép-kártyás fizetés, egy és két éjszakás fogalások

„Nőtt a Szép-kártyás fizetések aránya, a tavaly nyári foglalásaink 22,9 százalékát, idén 23,2 százalékát fizették Szép-kártyával”, mondta Kelemen Lili sajtószóvivő. A megtett foglalások alapján az átlagos fő/éj ár 12 ezer forint volt, ez 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten.

A legtöbb – minden harmadik – foglalás két éjszakára, valamivel több mint a foglalások negyede egy éjszakára, és ötből egy pedig három éjszakára szólt.

Siófok vezet, félpanzió, apartman is nagyon keresett

Siófok, Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Gyula zsebelték be a foglalások zömét.

Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros kerültek még a top belföldi úti célok közé. Sokan keresték még fel az Egri várat, a Gyulai Várfürdőt, a Plázs Siófokot, a Hungarospa Hajdúszoboszlót és a Zalakarosi Fürdőt is.

Az oldalon végzett keresések során a leggyakrabban a félpanzió, a reggeli, az önálló ház, a medence, a hotel és az előlegfizetés nélkül foglalható szűrőket használták a vendégek. A foglalások harmada apartmanba, huszonhét százaléka hotelbe, huszonkét százaléka vendégházba, tizennégy százaléka panzióba és 6 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szólt.

„Idén nagyobb arányban részesültek a foglalásokból az apartmanok és a négycsillagos hotelek, mint tavaly” – tette hozzá a sajtószóvivő.

Top 10 belföldi település 2023 nyarán a foglalási adatok szerint:

  1. Siófok
  2. Budapest
  3. Hajdúszoboszló,
  4. Eger
  5. Gyula
  6. Balatonfüred
  7. Hévíz
  8. Szeged
  9. Pécs
  10. Zalakaros

Horvátország sikere 2023-ban

„Horvátország esetén 10 százalékos növekedéssel zártuk a nyarat”, mondta Molnár Tímea, a portál Horvátországért és Ausztriáért felelős menedzsere., „vendégéjszaka-számban 7 százalékos növekedést látunk idén nyáron, a bruttó közvetített szobaár bevétel pedig 27 százalékkal nőtt”.

A megtett foglalások alapján az átlagos fő/éj ár 13 600 forint volt, ez 19 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Vir, Crikvenice, Njivice, Bibinje és Vodice volt a magyarok kedvence. A legtöbb foglalás augusztusra (42%) és júliusra (38%) szólt. Szeptemberre (10%) már most több foglalás áll bent, mint júniusra (9%).

Lelépő, Címlapfotó: Tokaji Tímea, fotók: hivatalos oldalak, Unsplash

Kapcsolódó