Lelépő
Image default

Nem csak nyáron imádjuk a Balatont, ősszel is megtelt a magyar tenger partja

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest hét százalékkal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken.

Ősszel is vonzó a Balaton

A külföldi vendégéjszakák száma kilenc százalékkal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. ú

A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.

A fürdővárosok népszerűsége töretlen

A hazai szálláshelyeken az év tizedik hónapjában tavalyhoz képest öt százalékkal több, tehát 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. Az NTAK adatai szerint a vidék vendégéjszakáinak több mint háromnegyede a belföldi vendégeknek volt köszönhető, sokan indultak útnak az országon belül. A fürdővárosok népszerűsége továbbra is töretlen: Hévíz, Bük és Hajdúszoboszló volt a fürödni, gyógyulni vágyók elsődleges célpontja. A vendégéjszaka-forgalom alapján legnépszerűbb tíz vidéki település között három konferenciaváros is szerepelt:

Debrecen, Eger és Szeged.

A vidéki Magyarország vendégeinek húsz százalékát a Balatonnál regisztrálták.

Németek, csehek, britek jöttek az országba

Az országhatárokon túlról közel hatszázezer turista választotta hazánkat úti célul októberben, ez csaknem tizenöt százalékkal több 2022 októberéhez viszonyítva. A külföldről foglalt vendégéjszakák száma elérte az 1,6 milliót, ami kilenc százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. Németországból érkeztek hozzánk a legtöbben, mintegy 179 ezren, Csehországból, valamint az Egyesült Királyságból is 107-107 ezer utazót láthattunk vendégül.

A fővárosban mérték az októberi vendégéjszakák negyven százalékát,

amelynek nyolcvannégy százalékát nemzetközi vendégek töltötték el a szálláshelyeken. A Budapesten regisztrált külföldi turisták jelentős része az Egyesült Királyságból, Németországból és az Egyesült Államokból indult Magyarországra, de számos olasz és spanyol vendég szállt meg a fővárosban ebben az időszakban.

A szálláshelyek bevételei országosan 69,4 milliárd forintot tettek ki, huszonegy százalékkal múlták felül a tavaly októberben mért értéket. Ennek harmincnyolc százaléka származott belföldiektől, míg hatvankét százalékát külföldiek hagyták a szolgáltatóknál. A NAV online kassza adatai alapján a vendéglátóhelyeken 147,6 milliárd forintot költöttek a vendégek.

Lelépő

Kapcsolódó