Lelépő
Image default

Csodálatosan megható filmben kell életre Budapest, a Duna királynője – videó

A főváros történelmét meséli el 1873-tól napjainkig egy különleges technikával mozgóképpé alakított, több száz régi fényképből készült film. Az alkotást az Animatiqua stúdió készítette Budapest alapításának 150. évfordulójára – adta hírül a Lelépő testvérmagazinja, a Nyugdíjasbarát.

Különleges technikával kelnek életre a régi képek

A Budapest születése című mintegy negyedórás film a főváros 150 éves történelmét meséli el a Fortepan fényképei és számtalan egyéb forrásból vásárolt, korábban nem látott fotó és képeslap segítségével.

A fővárosról szóló film narrációjának szövegét Nyáry Krisztián írta, amelyet Hámori Gabriella színésznő olvas fel.

Budapest születésénél az Oscar-díjas Deák Kristóf is bábáskodott

A Nyugdíjasbarát emlékeztet: a csupán ötfős Animatiqua Stúdió munkatársai számos hasonló filmet alkottak már. Több mint egy éve dolgoztak a Budapest születése című filmen, amelynek elkészülésében az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező is közreműködött.

A film kibővített angol nyelvű verzióját az alkotók a tervek szerint nemzetközi fesztiválokon is be szeretnék majd mutatni. Emellett zajlanak az előkészületek egy egészestés Budapest mozifilmmel kapcsolatban is. A stúdió tervei között szerepel továbbá más magyar, valamint külföldi város történetének megfilmesítése is.

Ezt olvastad már?

Szerdán nyílt meg a Tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből című kiállítás a Pesti Vigadóban. A tárlat fotókon, eredeti terveken, reprodukciókon, maketteken és videókon keresztül mutatja meg a Budapestre készült, de meg nem valósult építészeti elképzeléseket. Kiderül, hogy milyen lett volna a Deák Ferenc tér, ha az 1950-es években felépül a Nemzeti Színház, de látható Gerlóczy Gedeonnak a Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnokhoz készült 1938-as ötlete is.

Egészen máshogy nézne ki ma Budapest, ha ezek az épületek megépültek volna

Lelépő

Kapcsolódó