Lelépő
Image default

Nem tud leállni a díjesővel a Magyar Zene Háza – Újabb világ legjobbja címet zsebeltek be

A „Világ Legjobb Projektmenedzsere” díjat nyerte el Pém Attila, a Liget Budapest Projekt részeként, a Városliget Zrt. irányítása alatt megvalósult Magyar Zene Háza projektvezetőjeként végzett világszínvonalú munkájáért.

Az International Project Management Association (IPMA) által alapított díj a legrangosabb egyéni nemzetközi elismerés, amit egy projektvezető elnyerhet. A szervezet hat kontinens hetven tagszervezete által jelölt elit mezőnyből választja ki a legjobbakat minden évben.

Professzionális projektmenedzsment

„A Magyar Zene Háza megvalósítása során a projektmenedzsment, az ingatlanfejlesztés, az építőipar, a tartalomfejlesztés, az üzemeltetés és a kommunikáció terén számos újítást kellett alkalmazni. Össze kellett hangolni a nemzetközi tervező csapat és a hazai alvállalkozók munkáját, a két fél kulturális és szakmai szokásait, mindezt a COVID és a lezárások közepén.” – mondta el a díj kapcsán Pém Attila, majd hozzátette:

A projektmenedzsment részéről mindezek a legmagasabb szintű felkészültséget és koncentrációt igényelték.

„A ház rendkívül összetett, egyes elemeiben hazánkban itt először megvalósított műszaki megoldásokat vonultat fel. Az intézmény sikerei és közönség visszajelzései alapján büszkén mondhatom, hogy a Városliget Zrt. csapatának, illetve a közreműködő partnerek professzionalitása, szakmai felkészültsége és innovatív gondolkodása meghozta gyümölcsét.”

Komplex feladatokat kellett végrehajtani

A projektmenedzser feladata volt, hogy amit Sou Fujimoto és magyar tervezőiroda partnere Magyar Zene Házaként megálmodott majd részleteiben, tervek formájában is kidolgozott, az a gyakorlatban is megvalósítható legyen. Sőt, a lehető legjobb minőségben, kompromisszummentesen meg is valósuljon, határidőre, a rendelkezésre álló költségvetésen belül. A projektet tehát teljeskörűen koordinálta, tervezőasztaltól az első látogató megérkezéséig,

gyakorlatilag 0/24-ben együtt létezett és lélegzett a Magyar Zene Házával.

Mindezek keretében rendkívül sokrétű és összetett feladatokat látott el, többek között felelőssége volt beruházási és költségvetési terv készítése, beruházási ütemterv készítése, projekthatáridők nyomon követése. Kivitelezői munka irányítása, követése, a beruházói érdekek, döntések képviselete, engedélyezési folyamatok irányítása.

A Magyar Zene Háza a Liget Budapest Projekt egyik ikonikus épülete

Fujimoto páratlan vízióját anonim nemzetközi pályázaton választotta ki százhatvannyolc pályamű közül a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri 2014-ben.

A Magyar Zene Háza ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezete.

Az épület lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formálta meg a tervező. A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden különleges; felületét közel száz egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.

Légiesség és transzparencia

Sou Fujimoto víziója feloldja a határokat a Magyar Zene Háza és a Városliget parkja között, az épületbe belépve olyan élménye támad a látogatónak, mintha továbbra is a természetben sétálna. Az épületnek ezt a fajta légiességét és transzparenciáját hatalmas homlokzati üvegfalai adják, pontosan kilencvennégy darab, melyek mindegyikét egyedileg gyártották le.

Egyes szakaszokon elérik a közel tizenkét méteres magasságot is.

A ház és természet harmonikus összeolvadását pedig az álmennyezetben elhelyezett, a budapesti Liszt Akadémia híres Nagytermének mennyezete ihlette. Több mint ezer, falevelet mintázó elem is segíti, melyek színezete folyamatosan reagál a fényviszonyok változásaira.

Magyar Zene Háza eddig elnyert hazai és nemzetközi elismerései

A Magyar Zene Háza már eddig is megszámlálhatatlanul sok neves hazai és nemzetközi elismerést zsebelt be. Csak idén ezeket nyerték meg:

  • Indigo Design Award – Gold Winner in Wayfinding for Graphic Design, 2023
  • Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége – Aranykefe Vándordíj,  (Tetőszigetelési kategória), Aranyceruza Vándordíj (Épületszerkezet kategória), Az év tetője fődíj, 2023
  • Magyar Építőművészek Szövetsége – Csonka Pál díj: Sou Fujimoto tervező, Puskás Balázs szerkezettervező és Varga Bence építészmérnök, 2023
  • International Project Management Association – Global Individual Award, Gold Winner: Pém Attila, 2023

Lelépő, fotók: hivatalos oldalak

Kapcsolódó