Lelépő
Image default

Hatvan éves a TV Maci, megkapta első belépőkártyáját a „munkahelyére”

Belépőkártyát kapott az Esti mese legendás fogmosó barnamedvéje. A TV Maci október 23-án ünnepelte hatvanadik születésnapját.

Az MTVA legrégebbi dolgozója a TV Maci

A TV Maci mint az intézmény egyik „legrégebbi dolgozója” a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától, Papp Dánieltől „vehette át” a kártyát.

A közmédia székházában a figura 60. „születésnapja” alkalmából akasztotta Papp a belépőt az ikonikus figura nyakába.

Sokak kedvenc mesenéző figurája először 1963. április 15-én jelent meg az Esti mese szignálfilmjében.

Orvos helyett maci tanította generációkat az esti rutinra

Az eredeti ötlet szerint egy „rokonszenves, de szigorú” orvos hívta volna fel a figyelmet az esti rutin fontosságára. A korai lefekvés, a fogmosás, az egészséges étrend, a megfelelő öltözködés és a tisztálkodás kulturált formáit adta volna át. Végül azonban a József Attila-díjas író, szerkesztő-dramaturg, Bálint Ágnes döntött a macifigura mellett.

Úgy gondolta, hogy a legtöbb gyerek mackóval alszik el, így közel érzi majd magához.

A TV Maci „hivatalos születésnapja” azonban mégsem az a nap, amikor először került képernyőre, hanem október 23. A televíziós mese műfaját megteremtő Bálint Ágnes, az Esti mese szignálfilm eredeti forgatókönyvírója ugyanis ezen a napon született.

Belépőkártya és örök élet

Papp Dániel az ünnepségen elmondta: a macinak van már űrhajós igazolványa, személyi igazolványa, és készült róla bélyeg is, de belépőkártyája még nincs. Meglátása szerint a figura összeköti a szülőket a gyerekekkel, sőt

a Kárpát-medence magyarságának is fontos, hiszen sok magyar a TV Macin nőtt fel.

„Fejet hajtunk Bálint Ágnes munkássága előtt, és remélem, hogy a közmédiának sikerül a TV Maci legendáját életben tartani. Volt, hogy páran megpróbálták ezt a mítoszt megdönteni, de nem sikerül. A TV Maci győzött és azt hiszem, hogy ebben a formájában akár örök életet is szavazhatunk neki” – mondta a vezérigazgató.

Lelépő, fotók: MTI

Kapcsolódó