Lelépő
Image default

Kiderült, hova kell menni az ország legjobb fagylaltjaiért

A Gelato Festival World Masters verseny 2022-2025-ös, négyéves versenyén újabb nemzeti győzteseket hirdettek, akik az európai és világversenyen képviselhetik majd hazájukat – írja a turizus.com. A fagylalt íze, szerkezete, az elkészítő kreativitása és a verbális és esztétikai megjelenítés is számított a verseny során.

A fagylaltok fagylaltjai

A résztvevőket az élelmiszeripari szakemberekből álló zsűri értékelte és választotta ki az egyes szakaszokban. A sorrendet az íz, a szerkezet, a kreativitás és a verbális és esztétikai megjelenítés alapján állították fel.

A hat legjobb magyarországi fagylaltkészítő:

  • Felsődiósi István a győri Lufi Fagyizóból a „Go(a)t milk?” fantázianévre hallgató, kecskesajtos füge pisztácia köntösben ízzel,
  • Nagy László a dunaföldvári Marcipán Cukrászda mandulás-fehércsokis fagylaltjával,
  • Pataki Ádám a pesti Patakiból a „Frutta di cafè” ízesítéssel, ami kávé- és fehércsokoládé-fagyit takar citromkonfittal és sós karamellel,
  • Somodi János a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóból a „Torta della nonna” fagylaltjával, melyben avowal sós mandula, fűszeres sütőtök és pörkölt pekándió található,
  • Tóth Norbert a dunaföldvári Tóth Cukrászda „Karibi kávé miso karamellel” ízesítéssel, melyet rummal bolondított meg,
  • Wilheim Dávid a nagykanizsai DaCrema Fagyizóból az „Il Re del Piemonte” fagylaltjával, melyben a Piemonti mogyorós fagylaltot szederrel, ropogós tejcsokoládéval és karamellizált mogyoróval párosítja.

Mint ismert, a Gelato Festival 2010-ben debütált Firenzében. Azóta a rendezvény kiterjesztette határait, először Olaszország többi részére, majd Európára, 2017-től kezdődően pedig az Egyesült Államokra is. Világszerte összesen nyolcvan fesztivált tartottak, mielőtt négyéves világversennyé vált volna a Gelato Festival World Masters, amely 2021 decemberében zárult – a budapesti Fazekas Ádám győzelmével –, és rekordot döntött.

A nemzetközi zsűri a verseny ideje alatt összesen háromezerötszáz fagylaltművész alkotását tesztelte és értékelte világszerte.

A második négyéves időszak záróeseménye, amelyen a világ legjobb fagylaltmesterét ismét kiválasztják, 2025-ben lesz. A fagylalt verseny elődöntőin már a magyar fagyizókat is értékelték. A hat legjobb magyar fagylaltkészítő a 2025-ös európai versenyen képviselheti az országot, a 100 legjobb olasz fagyi készítője pedig a 2025. októberi világversenyen mérettetheti meg magát.

Lelépő, fotó: Unsplash, illusztráció

Kapcsolódó