Lelépő
Image default

Tavaszi lampionvarázs és vursli vár mától egy hónapig az Állatkertben

Hangulatos esti programmal készül a Budapesti Állatkert hétfőtől egészen április harmadik hétvégéjéig. A kert területének egy részén ugyanis esténként a Tavaszi lampionvarázs látnivalói várják a nagyközönséget. A művészi lampion kompozíciók mellett állatos látnivalók is lesznek, sőt a Vurstli-zóna játékai, köztük a száztizenhat éves körhinta is üzemel majd.
Március 18-tól április 21-ig, azaz öt teljes héten át minden este várja a látogatókat a Tavaszi lampionvarázs a Budapesti Állatkertben. Egészen pontosan az Állatkert területének egy részén, amely a műemléki körhinta melletti kapun át közelíthető meg.

Természetesen az állatok kerülnek a lampionalkotások középpontjába

A lampionvarázs legfontosabb látnivalói természetesen maguk a lampionok, amelyekből több százat mutatnak be, gyakran összetett kompozíciókká állítva össze. A legtöbb lampionfigura valamilyen „fénylény”, azaz állatokat, növényeket, mitológiai lényeket ábrázol.
Akad közöttük tigris, lepke, különféle madarak és hüllők, óriáspanda, gorilla.
Megjelenik köztük az ember által kipusztított állatokat képviselő erszényes farkas, valamint őstatu is. Egy egész sarkvidéki tájat megelevenítő jegesmedvés, illetve a tenger élővilágát megidéző halas, rájás, medúzás összeállítást is megcsodálhatnak az érdeklődők.
A kínai művészek által készített lampionok között olyanok is vannak, amelyek más kultúrák világát idézik. Ilyen például az óegyiptomi, piramisokat és szfinxet ábrázoló kompozíció, a keleti szláv kultúrából ismerős Fagy apó (Gyed moroz) és Hópelyhecske (Sznyegurocska) alakjai. De megjelenik Vincent van Gogh Váza tizenkét napraforgóval című, a lampionművészet eszközeivel megjelenített festményen.

Nem hiányozhatnak a klasszikus állatkerti élmények sem

A lampionok mellett állatos látnivalók is várják az lampionvarázsra érkezőket. Az Állatkertnek ugyanis ebben a zónájában vannak a háziállatok,. A területen látható állatok közül többnél épp a tavaszi időszakban várható gyermekáldás.
Sőt, az első kecskegidák már meg is születtek, így a közönség ezeket a jövevényeket is láthatja esténként.
Emellett a Tavaszi lampionvarázs időszakában a cápákat, rájákat, különféle rajhalakat és más tengeri állatokat bemutató Cápasuli is nyitva lesz minden este, egészen 21:30-ig.

Vár a 116 éves körhinta

Az ugyanitt található Vurstli-zóna játékai is minden este üzemelnek. A lampionvarázsra érkező látogatók az 1908 óta működő Schäftner-féle falovas-hintós körhintára, két másik nosztalgia körhintára, a törpekerékre is felülhetnek. Sőt még a gyerekek körében különösen népszerű kisvasutat is kipróbálhatják.
A szervezők minden péntek, szombat és vasárnap este gasztronómia élményekkel is készülnek, többek között a kenyérlángost és különféle réteseket is meg lehet kóstolni.
Lelépő, fotók: Fővárosi Állat- és Növénykert weboldala

Kapcsolódó