Lelépő
Image default

Már nyílnak a tavasz talán legszebb virágai, a kockásliliomok a szatmári síkon

Sakktáblaliliom, bíbictojás, fekete tulipán, szerencsemák, ostáblaliliom, kakukkvirág, kongóvirág, konyócska, vagy mezei kisasszony. Ennyi néven emlegethetjük a mocsári kockásliliomot, mely már elkezdte bontogatni szirmai a Hortobágyon.

Gyönyörű virágok nyílnak a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa, Habarics Béla szerint ezek az elnevezések jól mutatják nyelvünk sokszínűségét és virágok iránti szeretetünket is. A kora tavasz egyik legszebb védett növénye,

a mocsári kockásliliom már felbukkant több helyen is a Bereg- Szatmári-sík területén.

A szakember látványos felvételeken örökítette meg a csodálatos virágot a tölgy-kőris-szil ligeterdőkben, a jó vízellátású réteken és a nedvesebb erdőszéleken. Azt tapasztalta, a tavalyi évhez képest egy kicsit korábban jelentek meg,

vállalva egy talajmenti fagy, vagy akár egy megkésett hóesés kockázatát.

A mocsári kockásliliomról

A mocsári kockásliliom egyedei élőhelyenként eltérő méretűek, gyepeken általában kisebbek, erdőkben, fák alatt nemritkán húsz-harminc centiméterre is nőhetnek.

A száraz, vízhiányos időszakok nehezítik fennmaradásukat.

Habarics Béla felhívja a figyelmet arra, hogy térségükben a tavalyi év kedvezőbb vízviszonyainak hatására, eddig nem ismert élőhelyen is megtalálták a fajt. A növény természetvédelmi oltalom alatt áll, pénzben kifejezett értéke egyedenként ötvenezer forint.

Ezt olvastad már?

Idén nem csak a kockásliliom okozott meglepetést a Hortobágyon. Nem szokványos helyen virágzott ugyanis a téltemető sem a Nemzeti Parkban. A tájékoztatás szerint ugyanis a fákra is felkapaszkodott a növény. Emellett figyelemre méltó terület a Dédai-erdő rezervátum része is, mely csak engedéllyel látogatható páratlan természeti kincsei miatt. Most ráadásul igazi tavaszi pompában tündököl a nyíló hóvirágoknak, tőzikéknek és erdélyi csillagvirágoknak köszönhetően.

Teljes pompájában a Hortobágy titkos virágoskertje – A látogatók elől elzárva őrzi természeti kincseinket

Lelépő, fotók. Habarics Béla, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldala

Kapcsolódó