Lelépő
Image default

Az idei év leglátványosabb fesztiváljára készül a budapesti állatkert

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet. A fény és árnyék fantáziájával várja a látogatókat 2023. december 16-tól, szombattól hetven napon keresztül. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében és épületében több száz lampion fényét követve léphetünk be a Sárkány évének csodálatosan színes, állatok szépségét megragadó, látványos világába 17 és 21 óra között.

A szerencse, a béke és a boldogság szimbóluma

2024 a Sárkány Éve – a kínai naptár szerint – így a fesztivál központi eleme szorosan kapcsolódik a kínai újévhez, annak reményében, hogy az új esztendő szerencsét, békét és boldogságot hoz mindenkinek. Nemcsak a kínai kultúra szerelmeseit invitálja egy holdfényes sétára a Sárkány Éve Lampion Fesztivál, hanem a családokat és a látványos kikapcsolódást kedvelőit is.

A Biodóm bejáratán keresztül gyönyörű világító „mágikus kapun” léphetünk be a sokezer lampion közé.

A Sárkány Éve fesztiválról

A Sárkány Éve fesztivál hazánkban páratlan lampion kiállítás, ahol egy csodálatos és egyedi, látványos fény és hangjátékban merülhetünk el. A fény és az árnyék játéka egy állatokkal teli fantáziavilágba vezet el bennünket. A lampionok keleti utazásra hívnak, amely a kínai kulturális örökség egy szeletével is megismerteti a látogatókat.

A sziklák és folyók között óriáspandák játéka elevenedik meg; a gyönyörű főnixmadár szárnyait csapkodja és repülni készül. Mindeközben a húsz méteres, fenséges sárkány őrzi a békét és a földet.

Látványos kompozíciókká állnak össze a lampionok

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódást nyújt a kiállítás a hideg téli estéken, hiszen a képzeletet megmozgató egyedi installációk mind-mind különlegesek. A lampionok hatalmas képekké, gyakran öt-nyolc méteres kompozíciókká állnak össze, melyeknek olykor mi magunk is részesei lehetünk.

Vannak a kínai kulturális hagyományhoz, a klasszikus kínai remekművekhez vagy keleti mitológiai történetekhez kapcsolódó installációk. A látogatói sétányon haladva karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal, illetve ragyogó virágokkal és színes pillangókkal is találkozhatunk.

Aki pedig az Állatkertben élő „sárkányokat” szeretné megcsodálni, napközben a Sárkányházban, Mérgesházban, Krokodilházban a téli nyitvatartási rend szerint megteheti az év minden napján a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Lelépő, A fotók csak illusztrációk, forrás: Unsplash

Kapcsolódó