Lelépő
Image default

Ilyen a művészet, ha születésének pillanatában örökítik meg

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjának egyik célja, hogy a régió rejtettebb településein összekapcsolja a helyi alkotókat, a kortárs művészet jól ismert szereplőit és a helyieket. A régiós kezdeményezések közül kiemelkedett a Kultháló VEB2023 projekt. Tizenegy bakonyi és Balaton-felvidéki bázison a kultúra passzív befogadása helyett a tevékeny részvételt emelték fókuszba.

A művészet születésének pillanatait ragadták meg

Helyi alkotókhoz vagy közösségekhez a kortárs művészet jól ismert szereplői érkeztek vendégségbe, hogy közösen valami újat hozzanak létre. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ felkérésére öt tapasztalt fotós vállalkozott arra, hogy fényképezőgéppel a kezükben nyomon követik ezeket a találkozásokat. Barakonyi Szabolcs, Hajdú D. András, Horváth Katalin Fanni, Mohai Balázs, Oláh Gergely Máté célja az volt, hogy

megpróbálják tetten érni és megmutatni azokat a pillanatokat, amikor a művészet születik.

Interaktív, izgalmas beszélgetések rendeződnek  a kortárs művészet köré

De vajon hogyan fogadja be Bukta Imre festőművészt és barátait Vöröstó? Miként születik meg egy kórusmű előadása a Szent Mauríciusz Kolostor zeneszerető közösségei és a világ egyik vezető barokk együttesének közös alkotófolyamatában? Milyen az, amikor a Forte Társulat beköltözik Pécselyre és a színház a Balaton-felvidéki falu életébe szövődik?

November 24-én este a Capa Központban ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

A fotósorozatokhoz Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi és Závada Péter írt műveket

A Közös többszörös – Tapasztalatok a Bakony-Balaton művészeti életéből című eseményen művészek, fotósok és a program szervezői osztják meg egymással és a közönséggel tapasztalataikat, betekintést adva a máskor rejtett pillanatokba.

Beszélgetések, felolvasások, zenei improvizáció és borkostoló hívja közös gondolkodásra a közönséget.

A rendhagyó találkozás keretében Bukta Imre Kossuth-díjas képzőművész Horváth Csaba rendezővel és Vikman Pállal, az Orlando Énekegyüttes kórusvezetőjével fog beszélgetni.

Kortárs fotográfusok osztják meg, milyen volt a kultúra születését nyomon követni.

Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi és Závada Péter pedig a fotósorozatokhoz készült műveiket olvassák fel Vázsonyi János improvizációs kíséretével. Az ingyenes esten egy borkostoló keretében a kortárs művészeteknek otthont adó helyszínek vendégszeretetéből is ízelítőt kaphatunk.

Lelépő

Kapcsolódó