Lelépő
Image default

A csillagok szerelmese Borsodszentgyörgyön – Interjú

Dr. Kovács Sándor gyermekkorától érdeklődik az asztronómia iránt, szenvedélyét pedig felnőttként ismét felfedezte. Amellett azonban, hogy amatőr csillagász, Borsodszentgyörgy alpolgármestere is, aki mindent megtesz azért, hogy az égitestek iránti szerelmét minél többekre átragassza. A hobbiról, tudományról és az asztrofotók különleges világáról beszélgettünk.

Nem a leggyakoribb hobbi az amatőrcsillagászat. A gyerekek inkább fociznak, kártyákat gyűjtenek, legóznak. Hogy kezdődött a szenvedélye?

Már az általános iskola felső tagozatában komolyan érdeklődtem a tudományok iránt, rengeteg könyvet olvastam, főleg csillagászati témában. Mindezt tovább erősítette, hogy Borsodszentgyörgyön, ahol felnőttem, fényszennyezésmentes eget láthattam.

Mindig csodálattal töltött el a csillagos égbolt látványa: mélyebben meg akartam ismerni azt, ami ott látható.

Keresztapámtól egy állványra szerelt távcsövet kaptam, amivel kezdetleges megfigyeléseket végezhettem. Gyermekkoromban már külön naplókat vezettem a csillagászati élményeimről, ezeket a mai napig őrzöm.

Aztán az élet egy időre elterelte a figyelmét a csillagászatról. Mikor kezdett újra foglalkozni ezzel a hobbival?

Az egyetemi évek után. 2011-ben, születésnapomra vettem meg életem első komolyabb távcsövét, s azóta folyamatosan fejlesztem az eszközparkomat, hogy saját magam is tudjak megfigyeléseket végezni az égbolton.

Az asztrofotók világa

Ma már nem csak megfigyeléseket végez, hanem fotókat is készít. Hogyan készülnek ezek a látványos felvételek?

Az asztrofotózás egy külön világ. Egyetlen kép elkészítése, például egy galaxisról vagy csillagködről, rengeteg időt, általában több órát igényel. Egyrészt a fényképezőgéppel a fényt hosszú időn keresztül kell gyűjteni az égbolt alatt, másrészt az utómunka sok időt vesz igénybe a számítógép előtt ülve.

Milyen eszközöket használ a csillagászati megfigyeléseihez?

Csillagászati eszközparkomban megtalálhatók Makszutov-Newton és Newton-, valamint lencsés távcsövek is, amelyek közül sok alkalmas kitelepülésre is. Minden távcsőtípusnak megvan a maga előnye és hátránya: a célomnak megfelelően választom ki, hogy épp melyiket használom.

Van valamilyen kedvenc csillagászati objektuma, amit különösen szívesen figyel meg?

Számos kedvencem van. Szeretem megfigyelni az Androméda-galaxist, a Súlyzó-ködöt és a bolygókat. Talán a legnagyobb élmény az volt számomra, amikor

először pillantottam meg a Galilei-holdakat a saját szememmel.

Ez valóban hatalmas élmény volt számomra.

Szívesen mutatja be az érdeklődőknek a hobbija szépségét és részt vesz a csillagászatot népszerűsítő programokban. Miért tartja fontosnak a fiatalok figyelmének felhívását a csillagászatra és a reáltudományokra?

Sajnos az elmúlt években ezek a területek háttérbe szorultak. Pedig Magyarországról számos olyan csillagász került ki, akik amatőrcsillagászati egyesületekben kezdték a pályafutásukat, és mára már nemzetközi karriert futottak be. A magyar csapatok rendszeresen részt vesznek csillagászati diákolimpiákon és kiemelkedő eredményeket érnek el annak ellenére, hogy itthon a csillagászat csupán érintőlegesen szerepel a tananyagban.

Ha téged is érdekel az amatőrcsillagászat

Hogy érdemes belevágni az amatőrcsillagászatba?

Mielőtt komolyabb eszközbe ruháznánk be, érdemes megismerkedni a távcsövekkel és nem árt tanácsot kérni tapasztaltabb amatőrcsillagászoktól, hogy elkerüljük a csalódást.

Szerencsére Magyarországon vannak amatőrcsillagászati megfigyelőhelyek, ahol bárki segítséget kaphat és bekapcsolódhat a megfigyelésekbe.

Emellett magyar nyelven számos tartalomhoz férhetnek hozzá az érdeklődők és több platformon is találhatnak segítő közösséget.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a magyar csillagászok számára, és mennyire aktív a csillagászati közösség Magyarországon?

Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület nagy taglétszámmal működik, és számos lehetőséget és exkluzív információt nyújt a tagjainak például a havonta megjelenő Meteor folyóirattal. A jelentkezők a tagdíj ellenében sok előnyhöz és kedvezményhez juthatnak, valamint részt vehetnek különböző programokon. Ha valaki asztrofotózáson gondolkodik, akkor a Magyar Asztrofotósok Egyesülete szintén sok segítséget tud nyújtani. Vannak olyan magyar asztrofotósok, akik képeikkel rendszeresen nemzetközi díjakat nyernek és a munkájuk elismerésben részesül, például a National Geographic vagy a NASA a nap képének választja őket.

Lelépő, fotók: Dr. Kovács Sándor

Kapcsolódó