Lelépő
Image default

Már látható a mozikban az idén ötven éves Tisza-tóról készült elképesztő természetfilm

Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom címmel új magyar természetfilm látható a mozikban; az egészestés alkotást csütörtökön kezdik el vetíteni országszerte ötvenhét moziban.

Egy évig forgatták a varázslatos természetfilmet

A Tisza-tavat ötven évvel ezelőtt víztározónak építették, majd ember alkotta paradicsom született belőle, amely mára kétszáz madárfaj és ötven halfaj otthona, sok százezer ember nyaralási célpontja. Az Alföld öntözésére létrehozott vízfelület természet által belakott, az Ős-Tisza emlékét idéző területté vált. A Tisza-tóról született filmet egy év folyamatos forgatással készítette a három természetfilmesből álló „supergroup”:

Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry és Fehér Zoltán.

Egy teljes év eseményeinek lehet szemtanúja a néző, a befagyott tavon való sétálástól a tavaszi megújuláson és a nyári tikkadtságon keresztül az őszi megnyugvásig.

Ahogyan azt a Lelépő korábban már megírta, a  három filmes száz napot töltött a tavon, hogy a legeldugottabb részleteket is megmutassák. Egy év folyamatos jelenlét, drámai természeti események, a vadvilág és az ember közelségének dinamikája alakították a film történetét. Olyan film született, amely

magán viseli egy játékfilm fordulatainak az elemeit és egy természetfilm képi világának gazdagságát.

A Tisza-tó természeti szépségei karnyújtásnyira kerülnek

A film alapötlete az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól és az Aktív Magyarország programtól származik. A cél az volt, hogy a Tisza-tavat olyan módon lássa a nagyközönség, ahogyan érdemes megőrizni, illetve ahogy megismerhető. A film helyszínei bárki által bejárhatók, és a megörökített természeti csodák szabad szemmel is láthatók egy kenuból vagy épp kerékpárról a tó partjáról.

A Tisza-tó vonzerején és gazdag élővilágán kívül a természetben való helyes és helytelen, felelős vagy veszélyeztető emberi viselkedésről is szól a film, amelynek teljes költségvetését az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ biztosította.

Ljasuk Dimitry kiemelte: ha már a természettől ajándékba kaptunk egy ilyen kincset, mint a Tisza-tó, akkor fő célunknak kell lennie a megóvásának. Felelősek vagyunk érte, hogy hogyan és mire használjuk, nemcsak a vendégek, lakosok, turisták, hajósok, horgászok, hanem a döntéshozók, törvényalkotók is – tette hozzá.

A film írója, rendezője, vágója és egyik operatőre Szendőfi Balázs, számos díjjal elismert természetfilmes.

A marasztalt folyó és a Volt egyszer egy vadvízország című legutóbbi filmjeivel a természet helyreállításának fontosságát hangsúlyozza.

Ezer szállal kötődik a csodás vidékhez

A film mesélője, főszereplője, másik operatőre Ljasuk Dimitry. Az elsősorban A Tisza nevében dokumentumfilmjéről, a Jóreménység-sziget mozifilmjéről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert magyar-ukrán rendező újnak számít a filmes szakmában. A Tisza-tónál nőtt fel, 2018-ban kezdett bele a filmezésbe, azóta nemzetközi díjakra és hírnévre tett szert.

A film vezető operatőre és fényelője Fehér Zoltán. A fiatal operatőr készíti a Vad Víz Stúdió természetfilmjeit. Emellett legutóbbi két saját filmje – a Múlt és jelen és a Rejtett világ – jelentős díjakat nyert. A filmhez iskolai segédanyag is készült, amely ingyenesen elérhető a tiszatofilm.hu oldalon, ahol a vetítési alkalmak is megtalálhatók.

Lelépő

Kapcsolódó