Lelépő
Image default

Második aranykorukat élik a magyar kempingek

Kempingezni a németek és a lengyelek érkeznek hazánkba, a közösségi szálláshelyeket pedig leginkább a harmincöt évnél fiatalabbak használják. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ugrásszerűen megnőtt mind a kempingek, mind a közösségi szálláshelyek forgalma az elmúlt években. Az előbbinél hetven százalékos, utóbbinál száznegyven százalékos bővülés tapasztalható.

Az NTAK adatai alapján nemcsak a magas kategóriájú szállodák száma gyarapodott 2023-ban 2020-hoz képest, hanem a kempingeké és a közösségi szálláshelyeké is.

Imádnak nálunk kempingezni a németek és a lengyelek

Vanik Zoltán / BringaSport ©

A színvonalas mobilházaktól a sátorhelyekig változatos lehetőségek közül válogathatnak a hazai kempingekbe látogatók. A 2023-ban üzemelő több mint kétszázhetven kemping közül a legtöbbet a Balatonnál és a fürdővárosokban vehettek igénybe a vendégek. Az adatok azt mutatják, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók kempingekben, ez a szám 2023-ban már meghaladta az 1,9 milliót.

Ez hetven százalékos növekedést jelent.

Ezeknek a szálláshelyeknek a forgalmát ötvenkét százalékban külföldi turisták adták, melyek több mint fele német és lengyel turista volt. A szálláshelyek országos átlagához képest a tartózkodási idő is hosszabb a kempingekben, ahol tavaly átlagosan három éjszakát töltöttek el a vendégek.

Egyre több a közösségi szálláshely a Balatonnál

A közösségi szálláshelyek száma az elmúlt három évben háromszázhuszonhétről háromszázkilencvenkilencre gyarapodott. Közülük a legtöbb Budapesten és a Balatonnál üzemel, de szép számban megtalálhatóak a Mátra-Bükk, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében is.

A közösségi szálláshelyeken a kempingekénél is dinamikusabban nőtt a forgalom.

2020 és 2023 között csaknem a két és félszeresére emelkedett és az utazók tavaly már 2,7 millió vendégéjszakát töltöttek ilyen szálláshelyeken. A főváros leginkább külföldiek által kedvelt közösségi szálláshelyein több mint 1,2 millió éjszakát töltöttek tavaly a vendégek. Emellett kiemelkedik az Erzsébet-tábornak is helyet adó Zánka, amely a Balatoni térségben e szálláshelytípusban eltöltött vendégéjszakák számának több mint felét adja.

Az adatokból az is látszik, hogy a közösségi szálláshelyeket igénybe vevők több mint hetven százaléka harmincöt évnél fiatalabb, harminc százalékuk pedig tizennyolc év alatti volt. A külföldi és belföldi turisták aránya országos viszonylatban ennél a szálláshely típusnál is szinte kiegyenlített.

Lelépő, fotók: MTÜ

Kapcsolódó