Lelépő
Image default

A legszebb kulturális örökségeink elevenednek meg a közmémdia új sorozatában

Húsz éves  az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye.    
 
Negyvennyolc szellemi kulturális örökség, számtalan népművészeti, hagyományőrző fesztivál, koncertek, táncházak, bemutatók, workshopok várják az érdeklődőket egész évben a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban abból az alkalomból, hogy 2023-ban húsz éves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye.    
 
 
A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága által koordinált egész éves ünnepségsorozat olyan hagyományokat hoz közel, mint a lipicai lótartás, a kalocsai népművészet, a dunamenti halászat vagy akár a magyar cirkuszművészet.
 
Az ünnepségsorozat február 18-án indul a közmédiában bemutatásra kerülő szellemi kulturális örökségeket feldolgozó filmsorozattal.
 
Az egyes epizódok nemcsak a néphagyományokat, a szokásokat vagy a technikákat hozzák közel, hanem az azokat megtartó és éltető kisközösségeket is megszólaltatják. A nézők olyan közösségekkel ismerkedhetnek meg, amelyek úgy viszik tovább szokásaikat, hogy azok még a városba vagy külföldre szakadt fiatalokat is képesek egy-egy alkalomra hazahívni, ismét bekapcsolni a közösség életébe.
 
 
A nemzeti jegyzéken szereplő szellemi örökségeket bemutató TIT szabadegyetemi előadássorozat a Kossuth Klubban február 23-án az egyik farsangi hagyományunk megismertetésével, a novaji remélés bemutatásával kezdődik.
 
Mint ismert, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelynek célja a szellemi kulturális örökségelemek felkutatása és megőrzése. Az egyezményhez Magyarország 2006-ban csatlakozott, végrehajtásának szakmai koordinálását a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága végzi.
 
lelépő.hu, fotók: Skanzen

Kapcsolódó