Lelépő
Image default

Hatalmas siker: Két magyar bor is a legmagasabb elismerést nyerte el egy nemzetközi vesenyen

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

Taroltak a magyar borok a nemzetközi versenyen

A 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű és a 2018-as Royal Tokaji 6 puttonyos Tokaji Aszú egyaránt 96 ponttal nyerték el a Trófea-díjat.

Ez különösen magas értékelés.

A világ élvonalába tartozó pincészetek többezer nevezett borából a versenyen egyetlen egy kapott 98 pontot (egy pinot noir Burgundiából). Összesen tíz érdemelt ki 97 pontot, és 96 pontot is mindössze hatvankét bor tudott szerezni, köztük a somlói és tokaji tétel.

Az idei versenyen további négy magyar bor nyert aranyérmet.

A Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020, a Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2018, a Patricius Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2019 és a Patricius Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2018.

A Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2021 és TóthBorbirtok Pannonhalma Kódex Furmint 2022 ezüstérmet kapott. A Gere Attila Solus 2021 és Törley Mia Gyöngyöző Moscato bronzot szerzett. További öt magyar bort pedig az ajánlott kategóriába sorolt az IWC zsűrije.

Az IWC-ről

Mint ismert, az IWC a világ egyik legalaposabban és legszigorúbban bírált borversenye. A többkörös bírálati folyamatban minden érmet szerző bort legalább tizenegy nemzetközi szaktekintély kóstol. Emellett nemzetközi összehasonlításban is kevés érmet osztanak ki.

A verseny érdekessége, hogy a már egyébként is különlegesnek ítélt, 95 pont felett teljesítő, aranyérmes borokat újrakóstolják. Ezekből kategóriánként kiválasztják a legjobbakat, amelyeket Trófea-díjjal tüntetnek ki.

Lelépő fotók: Tornai Pincészet Facebook oldala

Kapcsolódó