Lelépő
Image default

Ismét kinyitja a kapuit az ország egyik leghátborzongatóbb elhagyatott helye

INOTA elnevezéssel kortárs zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek az egykori inotai hőerőmű területén augusztus 31. és szeptember 3. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat részeként.
 
Németh Rajmund, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere a fesztivált bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy már az EKF-címért folyó verseny pályázati szakaszában kiemelt szempont volt, hogy régi ipari, honvédségi épületeket új funkciókkal lássanak el.
 
Mint felidézte, tavaly már Inota re-opening címmel rendeztek egy audiovizuális eseménysorozatot az egykori hőerőműben.
 
Az idei fesztivál az EKF legprogresszívebb eseménye lesz, nemzetközi fellépőkkel.
 
Besnyő Dániel, az INOTA egyik főszervezője, a Central Production fényművésze elárulta: dédelgetett terve volt fényfestések, fénykísérletek megvalósítása kifejezetten elhagyatott, bezárt ipari építményekben, amelyek a múltban fontos szerepet töltöttek be. Így esett a választás a 8-as út mentén fekvő inotai hőerőműre. A fesztivál vizuális koncepciója ez alapján született meg.
 
Mint elmondta, újranyitják az erőmű bezárt területeit, ahol fényinstallációk lesznek láthatók. Megvilágítják például a hőerőmű kürtőit is, és
a turbinacsarnokban is nagyméretű, látványos fényinstallációval várják a látogatókat.
 
A fesztiválra olyan nemzetközi audiovizuális alkotókat hívtak meg, mint például Maotik vagy Max Cooper, akik izgalmas, fénnyel kísért zenei performansszal lépnek színpadra. A fesztivál legfontosabb küldetése, hogy ezeket az indusztriális építményeket egyedi fénykosztümbe öltöztessék, minden korosztálynak audiovizuális élményt nyújtva.
 
Vereckei Ákos, az INOTA zenei programszervezője szerint a fesztivál zenei koncepciója a kortárs könnyűzene jövőjének bemutatása.
 
Alapvetően kísérletező előadók, zenekarok lépnek fel a mai könnyűzene legkülönfélébb területeiről a kortárs zeneszerzőktől a klubzenén át az ipari technóig.
 
A sajtótájékoztatóra kiadott háttéranyag szerint a fellépők között lesz az új lemeze világpremierjét a fesztiválon tartó Extrawelt, a tavaly ősszel új albummal jelentkező Daniel Avery vagy a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi. Az első nevek között van az érzelmi örvényeket előidéző szintetizátorvirtuóz, Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész, Slikback és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke is.
 
A magyar zenei színteret képviseli majd többek között Mákó Mári, a Platon Karataev, Iamyank és a Zagar.
 
Horn Márton, a sajtótájékoztatónak is helyet adó Magyar Zene Háza projektvezetője szerint a fesztivállal egy nagy álom valósul meg, hiszen ilyen léptékű vizuális zenei fesztivál még nem volt Magyarországon. Éppen ezért a Magyar Zene Háza örömmel csatlakozott a nem mindennapi projekthez – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy
a fesztivál egyik meghatározó helyszíne lesz a hőerőmű szomszédságában álló művelődési házban a Zene Háza Koncertterem.
 
A koncertteremben a fesztivál nyitónapján konferenciát is tartanak. Mint Kovács Andrea, a Let it Be Art Agency vezetője és a konferencia programkurátora elmondta, a Mi lesz veled, Inota? munkacímet viselő területfejlesztési tanácskozás célja, hogy a különböző tudásterületek képviselői között párbeszéd induljon arról, hogyan hasznosítható újra egy gyárkomplexum a kreatív ipar segítségével.
 
Az elhagyatott helyek egyre több helyen kelnek életre. Az ikonikus Lepencefürdő jelenlegi állapotáról és látványos megújulásáról itt lehet olvasni, ebben a cikkünkben pedig egy interjút mutatunk egy olyan urbexessel, aki már számos izgalmas kalandba belecsöppent már, miközben a szellemvárosokat és elhagyatott épületeket járta. Ebben a cikkünkben pedig egy fotósorozatot mutatunk arról, milyen hátborzongatóan gyönyörű elhagyatott épületek vannak kis hazánkban.
 
(Forrás: Turizmus.com, fotó: Povázsai László, Facebook)

Kapcsolódó