Lelépő
Image default

Egészen rendhagyó tanösvény nyílt Budapesten

A Humusz Szövetség jóvoltából már látogatható hazánk első Nulla Hulladék Tanösvény, melyet hétköznaponként bárki szabadon látogathat. Az egyes állomásokon végigkövethető, hogy a műanyagok mekkora hányada hasznosul újra, mekkora erőforrásigényt és környezeti terhet jelent egy karosszék. Kiderül az is, hogyan épül fel egy hulladékmentes, zöld város, és milyen az ideális komposztáló.

Magyarországon ma egy fő átlagosan évi négyszáztizenhat kilogramm háztartási hulladékot termel, amelynek hatvan százaléka még mindig szemétlerakóban vagy hulladékégetőben végzi. Milyen szemlélettel, milyen üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a hatalmas mennyiségű hulladékot? Miért problémás a globálisan uralkodó lineáris gazdasági modell a hulladék szempontjából, és miért lenne üdvös a körforgásos modellre való teljes átállás? Hogyan lehet egy kertet fenntarthatóvá, állatbaráttá tenni?

Középpontban a hulladék keletkezésének meggátolása

A Humusz Szövetség nemrégiben megnyitotta a Humusz Ház kertjében (Budapesten, XI. ker., Saru u. 11.) Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvényét. Még a 2000-es évek elején alakították ki, ám eljárt felette az idő, ahogy az is változott, ahogy a hulladékról gondolkodunk. Az eredeti koncepció a hulladékhierarchia bemutatása köré összpontosult, ám mára az vált a legfontosabb szemponttá,

miképpen gátoljuk meg a hulladék keletkezését.

Ennek szellemében a hatállomásos tanösvény az úgynevezett csővégi megoldásoktól indul. Egy kárpitozott fotel példáján keresztül mutatjuk be, hogy egyetlen termék előállításához mekkora erőforrás szükséges, és hogy milyen környezeti terhelést jelent, amikor életciklusa végén hulladékként végzi.

Ismerkedés a szelektív gyűjtéssel és veszélyes anyagokkal

Az újrafeldolgozás, a szelektív gyűjtés jelentősége ma már szinte mindenki számára nyilvánvaló. Ám azzal például kevesebben vannak tisztában, hogy a legyártott műanyag csomagolásnak mindössze tíz százaléka hasznosul újra. Ennek két százalékából állítanak elő ugyanolyan csomagolóanyagot, míg a maradék nyolc százalékból plüssállat, töltőanyag és egyéb műanyagtermék készül.

A tanösvényen emellett azt is bemutatják, hogyan lehet jó minőségű új terméket készíteni a papírból. Megtudhatjuk azt is, miért fontos a textilanyagok, a használt olaj, az elemek és a veszélyes anyagok szakszerű gyűjtése.

Mosipelus, ökopiac, komposztálás és többször használatos csomagolás

Az egyes állomásokon mindenki megismerkedhet az újrahasználat változatos típusaival, a csereberebörzével, a bolhapiaccal.

Betekinthetnek az érdeklődők a környezetbarát háztartás és egy hulladékmentes, zöld város működésébe, ahol található mosipelus-mosoda, ökopiac, visszaváltó automata, a pékségben pedig többször használatos csomagolásokat használnak.

A közösségi komposztpont a biohulladék megfelelő kezelését szemlélteti, ami hamarosan mindannyiunk feladata lesz. Mint ismert, 2024-től uniós előírás kötelez bennünket a szerves hulladék elkülönített gyűjtésére.

Mindenkit várnak nagy szeretettel, az iskolás csoportokat különösen

A tanösvény hétköznapokon 9.00-17.00 óra között egyénileg bárki számára látogatható, a Humusz Szövetség élményfoglakozásokkal várja az általános iskolai (5-8. osztályos) és középiskolai (9-12.osztályos) csoportokat, illetve kísérőiket.

Lelépő, fotók: Humusz Szövetség Facebook oldala

Kapcsolódó