Lelépő
Image default

Meseszép téli ruhát öltött a Holt-Szamos

Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálatának munkatársa készített látványos fotót a jégbe zárt Holt-Szamosról. 
 
A Tunyogmatolcsi Holt-Szamos a 19. század második felében lezajlott Szamos szabályozás során keletkezett – írja közösségi oldalán az idén ötven éves nemzeti park, hozzátéve, a holtmeder az 1895-96-ban kialakított 7650 méter hosszú úgynevezett czégény-matolcsi IX. számú átvágás következtében jött létre. 
 
A beavatkozás révén a Szamoson egy teljesen egyenes, mesterséges mederszakaszt hoztak létre, mely Cégénydányád és Tunyogmatolcs települések között található. 
 
A szabályozás eredményeként alakult ki az erősen meanderező, több mint huszonöt kilométer hosszú Tunyogmatolcsi Holt-Szamos, amely természetvédelmi oltalom alatt áll. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa,
 
Habarics Béla örökítette meg a téli ruhába öltözött Szilas-kanyart, amely Györtelek külterületén található.
Tudtad? Idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Hortobágyi Nemzeti Park. Szívesen nézegetnél még több drónfelvételt arról, hogyan formálja ezt a különleges tájat időről időre a természet? Ebben a cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan alakulnak ki új tavak a Hortobágyon, itt pedig azt lehet megtekinteni, miként borítja be hóval és jéggel a tél a tavasz első hirnökeit.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó