Lelépő
Image default

Hóhatár: Magyar túrázókat mentettek a Raxon

„Március 16-án szombaton 16:00 óra körül három magyar túrázó hívta a hegyimentőket a magyar határhoz közeli, 2007 méteres Raxon Ausztriában” – adta hírül a Bergrettug Mürzzuschlagra hivatkozva a Hóhatár.

A Hóhatár az osztrák lapra hivatkozva azt írja, a három magyar túrázó a Karl Ludwig Haustól ereszkedett, de letévedtek az ösvényről. Egy hófolton néhány métert ki is csúsztak.

„Ahol megálltak, onnan sem a hófolton való visszamászást, sem az arról a helyről történő leereszkedést nem látták képességeik szerint vállalható opciónak, ezért mentést kértek” – mutatnak rá a beszámolóban. Úgy tudni, a szél és a köd miatt közvetlen helikopteres mentésre nem volt lehetőség. Végül a Kantnersteig közelében sikerült őket lokalizálni.

A Bergrettug Mürzzuschlag tájékoztatása alapján a Hóhatár azt írta, a belügyminisztérium helikoptere a lehető legközelebb szállította a hegyimentőket, akik a Karlgrabenen keresztül gyalogosan érték el a bajbajutottakat.

„Csak enyhén voltak kihűlve, így némi frissítő és melegítő mellények bevetése után saját erejükből tudtak a mentők kíséretében lejönni, első körben a mentők által felállított sátorig. 20:00 órakor érték el a Preiner Gscheid parkolót” – teszi hozzá a Hóhatár.

Kiemelik, a hegyimentők arra hívják fel a figyelmet, hogy a Raxon továbbra is a legkomolyabb téli viszonyok uralkodnak, keményre fagyott hómezőkkel. Alpesi túrák során tavasszal a hágóvas az alapfelszerelés része.

Lelépő, fotók: Hóhatár Facebook oldala

Kapcsolódó