Lelépő
Image default

Másodikként nyerte el hazánkban a rangos minősítést ez a világörökségi vidéken található szálloda

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként szerezte meg a Green Key minősítést, fenntarthatósági törekvéseinek elismeréseként.

A Green Key program szigorú követelményrendszert állít a turisztikai egységek számára, amely célja a fenntartható és környezetbarát működés biztosítása a szektorban. Ennek irányelvei által kijelölt úton indult el a Minaro Hotel Tokaj MGallery is idén februárban, hogy a UNESCO világörökségnek nyilvánított Tokaj-hegyaljai borvidék természeti értékeit megőrizhesse a jövő nemzedékei számára.

Élen jár a Minaro a fenntarthatóságban és az állatvédelemben egyaránt

Az egykori andezitbánya helyén létesült Minaro működésében mindig is kiemelt fontosságú volt a környezettudatos működés. Ez a Green Key programhoz történő csatlakozással még magasabb szintre lépett. Ezen belül is külön említésre méltó a környező élővilág védelme, ezért

márciusban gólyafészek épül a szállodánál, míg májusban három méhkast telepítenek a szálloda mellett.

Mindezeken túl a kert is átalakul. Olyan növényeket telepít ugyanis a Minaro csapata, amelyek a méheknek kifejezetten hasznosak, mint például a levendula.

A hotel már a mostani első minősítés során is számos fenntarthatósági szempontnak megfelelt. Azonban évről évre további elvárásoknak is eleget kíván tenni mind a fenntartható működés mind pedig a növény- és állatvilág védelme területén. Az energiafelhasználás, valamint a karbonlábnyom mérséklése is prioriás az elkövetkezendő időszakban.

Erkölcsi kötelességük a csodálatos tájjal harmóniában lenni

„Környezettudatos hotelként, amint lehetőségünk adódott rá, elkezdtük a csatlakozási folyamatot a Green Key programhoz” – mondta Dana Janigova. A Minaro Hotel Tokaj Gallery szállodaigazgatója szerint Tokaj-Hegyalja természeti értékeinek megőrzése központi kérdés számukra. Ahogy fogalmaz, szeretnének a lehető legteljesebb harmóniában együtt élni az őket körülölelő, csodálatos tájjal.

„Ezt erkölcsi kötelességünknek is érezzük”

– tette hozzá. Kiemelte, büszke a csapatukra, hiszen egy nemzetközileg is elismert zöld kezdeményezés úttörőinek egyike lehetnek Magyarországon.

A Minaro által elnyert Green Key minősítésről

A Green Key a FEE (Foundation of Environmental Education) non-profit szervezet égisze alatt működő kezdeményezés, amely küldetése különböző turisztikai egységek környezetvédelmi felelősségvállalásának és fenntartható működésének elősegítése. A világszerte 6000 partnert számláló program több, mint 100 elemből álló kritériumrendszerrel rendelkezik, amelyben többek között a hulladékgyűjtéstől az energia- és vízgazdálkodáson át a zöld övezetek védelméig számos terület szerepel.

A minősítés megszerzéséhez a Green Key független megbízottjai által végzett audit sikeres teljesítése szükséges. A kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóegységeknek ezen a felülvizsgálaton minden évben át kell esniük, de évről évre egyre több kritériumnak kell megfelelniük ahhoz, hogy a Green Key minősítést megtarthassák.

Lelépő, fotók: Minaro Hotel Tokaj McGallery

Kapcsolódó