Lelépő
Image default

Három gyönyörű magyar szőlőbirtok, ami tárt karokkal vár

Hazánk világszerte ismert páratlan történelmi borvidékeiről, melyek csodálatos szőlőbirtokokat rejtenek.
 
Cikkünkben összegyűjtöttünk egy kis-, egy közepes- és egy nagybirtokot, amely nem csak fantasztikus borokat kínál, de tárt karokkal és élvezetes programokkal várja a betérő vendégeket is.
Kincsem Kastély Szőlőbirtok 
 
A Tokaji Borvidék híres történelmi dűlőjén, a dombtetőn áll a Kincsem Kastélyként ismert bájos régi épület, melyet
 
anno borháznak épített báró Waldbott Frigyes és családja. 
 
Manapság a Kincsem Kastély Szőlőbirtok egy kézműves borászat öt hektár szőlőterülettel, ahol évente néhány ezer palack magas minőségű Tokaji bor születik. Minden Kincsem Kastély palack egy kis sárga pecsétet visel a hagyományos kézművesség jeleként. A sárga meleg és intenzív szín – mint a Nap, amely nélkülözhetetlen a különleges minőségű Tokaji bor születéséhez.
 
 
A csodálatos, 19. század végén épült kastély látványos megújuláson ment keresztül, hogy egyedülálló lehetőséget nyújtson a meghitt pillanatok megélésére a város zajától távol, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék szívében. 
Hetényi Pincészet
 
A Hetényi Pincészetet hatodik generációs borász család üzemelteti, igazi csapatként dolgozva a minőségi borok gyártásában. A mecseknádasdi pincészet csodálatos természeti környezetben várja a vendégeket, akiknek elsőrangú borkóstolóval és borvacsorával is készülnek, de lehetőség nyílik a szőlőültetvény bejárására és a fajok megismerésére is. 
 
 
Az Óbányai völgy bejáratánál, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet kapujában található pincészethez étterem is tartozik.
A gyönyörű falusi környezet ideálissá teszi a házat egy nyugodt hét, vagy hétvége eltöltésére. 
 
 
A család Decsen, a történelmi borvidék központjában az Arany hegyen gazdálkodik húsz hektáron, majd tovább haladva Alsónánán húzódik a birtokuk másik része, összesen huszonegy hektárral. Hagyományos, teljesen kézi megműveléssel gondozzák az ültetvényeiket.
Jammertal Borbirtok
 
A Jammertal Borbirtok 2021-ben megkérdőjelezhetetlenül a világ egyik legjobb borászatává vált.
A 2021. évi Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyen a Cassiopeia Merlot 2015 tétele több körben végzett szigorú „vakkóstoló” során a világ összes jelentős borvidékéről benevezett vörösbor közül hivatalosan a legmagasabb pontszámot érte el.
 
 
A pincészet Villányban, 85 hektárnyi saját, különös gonddal kiválasztott területen termel szőlőt, a birtok
 
a Villányi borvidék teljes K-Ny-i szélességében terül el Palkonyától Hegyszentmártonig. 
 
A Jammertal Borbirtok látogatóközpontja a gyönyörű Jammertal–dűlő lábánál épült. Vendégeinket péntektől vasárnapig várják, hogy autentikus helyszínen ismerkedjenek meg boraikkal, azok születésének körülményeivel. Emellett mintegy kilencvenezer palack befogadására alkalmas bortrezorral is rendelkeznek, mely a maga nemében egyik legnagyobb és legszebb a világon.
 
lelépő.hu, fotók: hivatalos oldalak

Kapcsolódó