Lelépő
Image default

Felkerült az emléktáblája egy sziklafalra az eltűnt magyar hegymászónak ott, ahol utoljára látták

A Kalifa csapata közösségi oldalán jelentette be: elhelyezték Monte Rosa hegyen, a 3611 méter magasan fekvő Gnifetti menedékház területén Győrffy Ákos emléktábláját.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, születésnapján kapott emléktáblát a Monte Rosa masszívumon eltűnt Győrffy Ákos. Most csapata, a Kalifa részleteket is megosztott.

Ákos szülei, testvére és barátai részvételével avatták fel a táblát, hogy méltóképpen tisztelegjenek és emlékezzenek meg a néhány hónappal ezelőtt, felkészülés közben eltűnt magyar hegymászóról.

„Ez az emléktábla a tisztelet és hála jele annak az embernek, aki szenvedélyesen szerette az életet, a hegyeket és azoknak a varázslatos hegycsúcsoknak a kihívását, amelyeket még nem hódított meg” – írják.

Hosszú út vezetett Győrffy Ákos emléktáblájának elhelyezéséig

A Monte Rosa – masszívum, Európa második legmagasabb hegycsúcsa, a szomszédos Svájc és Olaszország határán emelkedik a magasba, elkápráztatva az embereket lenyűgöző szépségével és hatalmas jelenlétével. A csapat egy része július 18-án kedden hajnalban indult útnak Olaszországba.

Másnap Ákos tiszteletére Alagna Valsesiából felvonóval jutottak el Punta Indren-be, majd felmásztak a 4046 méter magas Punta Giordani-ra. A nagy szintemelkedést még napsütéses időben kezdték meg, azonban felfelé haladva egyre inkább megerősödött a szél. A fentebbi régiókban fel kellett csatolniuk a hágóvasakat is, ami nélkül nem tudtak volna továbbhaladni. Biztonságosan fel tudtak jutni a hegycsúcsra, majd vissza is ereszkedtek a szállásukra.

Csütörtökön, július 20-án csatlakozott a csapat másik fele is, majd felmentek a Gnifetti Menedékházhoz, ahonnan Ákos utoljára bejelentkezett. Ez az egyik legfontosabb alaptábor és menedékhely a hegyen, ahonnan számtalan kalandor és hegymászó indult a Monte Rosa felfedezésére.

A tábla nem csak emlékhely, hanem egy meghatározó jelkép is

Az olaszok rendkívül megértőek és segítőkészek voltak, így Ákos emléktábláját jól észrevehető helyen, a terasszal szemben tudták elhelyezni.

Mindenki, aki errefelé, jár szembe fog találkozni vele.

Csapata úgy fogalmaz: Győrffy Ákos elismert hegymászó, fizikus, csillagász, barlangkutató, siklóernyős, felfedező és kalandor, számos merész expedíció során járta a világot. Életszeretete, szenvedélye és kitartása, hogy új dolgokat fedezzen fel és feszegesse a határait, inspirációt nyújtott másoknak is, hogy kövessék az álmaikat, a hegyek hívását és felfedezzék a természet csodáit. Éppen ezért úgy vélik, emléktáblája nem csak egy hely, ahol megpihenhetünk és visszatekintünk az elmúlt évekre, hanem egy meghatározó jelkép a további generációk számára.

Győrffy Ákos emléktábláján egy angol nyelvű idézet olvasható, mely magyarra fordítva így szól:

„A félelem egyedül csak a jövővel kapcsolatos gondolatainkban létezhet.
Ez a képzeletünk terméke, mely arra késztet bennünket, hogy olyan dolgoktól féljünk, melyek jelenleg nem léteznek, és talán soha nem is fognak.
Ez közel áll az őrülethez. Ne érts félre, a veszély nagyon is valóságos, de a félelem választás kérdése.”

A magyar sportoló tragédiájáról részletesebben ebbenebben és ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Lelépő, fotók: Győrffy Ákos, Kalifa

 

Kapcsolódó