Lelépő
Image default

Magyarország kincsének nyilvánították a Gödöllői kastélyt

Magyarország első ötcsillagos minősítést elnyerő kastélya a Gödöllői Királyi Kastély, a védjegytábla ünnepélyes avatása június 26-án délután történik.

A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft. szervezésében – „Magyarország kincsei” ernyővédjegy alatt – országszerte zajlik az attrakciók minősítése. A védjegyeket öt kategóriában, gyógyfürdők, wellnessfürdők, várak, kastélyok és szabadvízi strandok körében osztják ki. Valamennyi védjegy három évre szól, a strandok kivételével, melyek két évre nyerhetik el. A jelenlegi öt kategóriát a tervek szerint tizenötre bővítik majd, hogy lefedjék a teljes hazai turizmust.

Az ernyőrendszer célja a kiszámíthatóság és a szolgáltatási minőség garantálása.

Mint ismert, a kastélyt gróf Grassalkovich Antal építtette a 18. század végén, barokk és rokokó stílusban. Kedvelt tartózkodási helye volt Erzsébet királynénak, vagyis Sisinek, aki

szívesen töltött Gödöllőn hosszabb időt is.

A kastély ma múzeumként működik, ahol a látogatók megismerhetik a 19. századi arisztokraták életét, megcsodálhatják a kastély impozáns termeit, bútorait és műalkotásait.

A belső terek közül kiemelkedik a Sissi-terem, ahol Erzsébet királyné szobáját rendezték be eredeti bútorokkal.

A gödöllői kastély és a körülötte elterülő park rendkívül népszerű turisztikai célpont, fontos műemlék, amely gazdag történelmi és kulturális kincsekkel rendelkezik.

A PARK HUSZONHAT HEKTÁROS TERÜLETE NAGYJÁBÓL KÉTEZER FÁNAK ÉS A HOZZÁJUK TARTOZÓ ZÖLD VEGETÁCIÓNAK AD OTTHONT,

két mezei nyúl család, róka család, illetve számos madárfaj – többek között kuvik és bagoly – is színesíti állatvilágát.

Múzeumlátogatás keretében tekinthető meg a 2003-ban felújított Barokk Színház és a 2004-ben átadott Királydombi pavilon. 2010-ben megújult a kastély Rudolf-és Gizella-szárnya, lovardája, barokk istállója, s elkészült Horthy Miklós kormányzó bunkerének rekonstrukciója.

Háromszáz év után most derült ki, mi található a Gödöllői Királyi Kastély parkjában

Lelépő, fotók: a Gödöllői kastély hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó