Lelépő
Image default

Ilyen gyönyörű lett az újjászületett Tisza-kastély

Újra régi fényében pompázik a legendás geszti Tisza-kastély, ahol az 1700-as évek végétől 1918-ig mindenképpen minden a politikáról szól.

Újjászületett a pazar barokk kastély, a magyar történelem egyik fontos helyszíne

A magyar történelem egyik kivételes műemlékhelyszíne megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, betekintést engedve a Tisza-család egykori otthonába. A kastély épülete az elmúlt évszázadban sok felejthetetlen pillanatot, majd legalább annyi viszontagságot élt át, amelyeket a most megnyíló állandó kiállítás mutat be, hitelesen.

A fejlesztéseknek köszönhetően a kastély épületén túl a körülötte elterülő kert és park is visszanyerte régi pompáját.

Megújult az Arany János Emlékház és a Tiszák családi kriptája is. Új turisztikai elemként fölépült az Arany János Vendégház, amely szálláshelyként és étteremként is funkcionál.

A Tisza-kastélyról

A háromszintes, barokk stílusú kastély a krónikák szerint kormányülésnek is adott otthont, és számos esetben az ország sorsát befolyásoló tárgyalások, döntések színhelye volt.

Az épület gróf Tisza István ideje alatt számottevő korszerűsítést kapott: bevezették az áramot, a padlástérben hideg-meleg vizes tartályt helyeztek el, és bekötötték a telefonvonalat. A második világháború végén a teljes berendezése megsemmisült,

miután a betörő román-szovjet csapatok kirabolták.

Az ezt követő államosítás után a 1949-ben általános iskolát és művelődési házat helyeztek el a kastélyban. Később a geszti községi könyvtárat is itt rendezték be.

A felújítás mellett kialakítottak egy huszonöt helyszínt magába foglaló, ezer négyzetméter területű állandó kiállítást is, amely a Tisza család és a korabeli Magyarország történetét mutatja be. A kiállításba Amerikából jött vissza két Barabás-festmény, Tisza Lajos és gróf Teleki Júlia arcképe, és a Magyar Nemzeti Múzeumból is kerültek tárgyak a kiállításba. A felújított kastély a jövőben rendezvényhelyszínül is szolgál.

Lelépő

Kapcsolódó