Lelépő
Image default

Szerelem van a levegőben – Rózsaszín ködben úsztak a magyar városok

A napokban több magyar város is rózsaszín ködben úszott. A közösségi oldalon látványos fotók és videók készültek Halászteleknél, Taksonynál, Érden és Tökölön is.

Hogyan alakul ki a rózsaszín köd?

A rózsaszín köd általában napfelkelte vagy napnyugta idején látható. A jelenség kialakulásának hátterében a napsugarak légkörben történő szóródása áll.

Amikor a Nap alacsonyan van az égen, a napfény hosszabb utat tesz meg a légkörön keresztül, így a rövid hullámhosszú sugarak jobban, a hosszabbak kevésbé tudnak elszóródni. Emiatt kap varázslatos színeket az égbolt, amiben többnyire a vörös és narancssárga sugarak dominálnak.

Ha a napfelkelte és a napnyugta ködös, egyúttal szmogos időben köszönt ránk, a porszemcsék még jobban lelassítják a napsugarak szóródását. Ilyenkor könnyen úgy érezhetjük, valóban rózsaszín ködben úszunk.

Ezt olvastad már?

A ködív egy különleges légköroptikai jelenség, amellyel az őszi és a tavaszi időszakban találkozhatunk a leggyakrabban. Tulajdonképpen sok mindenben hasonlít a szivárványhoz, a fő különbség azonban a víztartalmukban van. A szivárványban ugyanis esőcseppek bújnak meg, a ködívet pedig ennél jóval kisebb méretű vízszemcsék alkotják. A vízszemcsék sűrűsége miatt a színek nem képesek az ívben külön válni, így

A SZIVÁRVÁNY HELYETT EGY EGYENLETESEN FEHÉR SZÍN JÖN LÉTRE.

A jelenség a Napnak háttal állva, a reggeli órákban látható. Ritkán, de éjszaka is felbukkanhat, akkor a Hold fényei idézik elő.

Különleges légköri jelenséget fotózott a Balaton-felvidéken a magyar túravezető

Lelépő, Fotók: Henn Edith, Forrai Mercédesz, Gyergyói András – Facebook

Kapcsolódó